Jubilejnih 30 let zdravljenja z matičnimi celicami v UKC Ljubljana. Foto: BoBo
Jubilejnih 30 let zdravljenja z matičnimi celicami v UKC Ljubljana. Foto: BoBo

Na strokovnem srečanju je generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder čestital zdravnikom, ki so v preteklih treh desetletjih s presaditvijo krvotvornih matičnih celic rešili več kot 2000 življenj, med njimi tudi 150 otroških. Ob tem je izpostavil primarija Jožeta Pretnarja, ki je bil "gonilo začetka tega zdravljenja" na UKC-ju Ljubljana.

"Ponosni ste lahko na vrhunske rezultate dela na tem področju tako pri odraslih kot otrocih. Vaši strokovni dosežki odmevajo tako v Sloveniji kot tudi v tujini," je zbranim dejal Šabeder.

Minister Samo Fakin, premier Marjan Šarec in direktor UKC-ja Aleš Šabeder (od leve proti desni). Foto: BoBo
Minister Samo Fakin, premier Marjan Šarec in direktor UKC-ja Aleš Šabeder (od leve proti desni). Foto: BoBo

Število bolnikov narašča

Ob tem je še dodal, da število bolnikov vsako leto narašča, s tem pa narašča tudi prostorska stiska na hematološkem oddelku. Povedal je, da so lani za to problematiko našli kratkoročno rešitev z dvema novima prostoroma na polikliniki. "Na mizi pa imamo pripravljene tudi načrte za nekoliko bolj dolgoročno rešitev ‒ obnovo objekta v neposredni bližini urgence in pediatrične klinike, kjer bi dobili nove prostore za hematološke bolnike," je še dodal.

V poznejši izjavi novinarjem je dejal, da je za zdaj še težko napovedati, kdaj bi lahko projekt končali. Ob prostorskih izzivih za dnevni hospital pa se po njegovih besedah na določenih segmentih srečujejo tudi s pomanjkanjem subspecialistov, kjer bodo morali popolniti kapacitete.

Po besedah predstojnika kliničnega oddelka za hematologijo interne klinike Sama Zvera je ekipa mlada in zagnana, zaradi nespametne zaposlovalne politike v preteklosti pa je pomanjkanje izkušenih strokovnjakov in bodo te poskušali pridobiti na novo. Poudaril je tudi, da je treba narediti vse, da se za bolnike zagotovijo optimalni prostori.

V preteklih treh desetletjih so s presaditvijo krvotvornih matičnih celic rešili več kot 2000 življenj, med njimi tudi 150 otroških. Foto: BoBo
V preteklih treh desetletjih so s presaditvijo krvotvornih matičnih celic rešili več kot 2000 življenj, med njimi tudi 150 otroških. Foto: BoBo

Šarec: Potrebni so duša, srce in volja

Strokovnega srečanja se je med drugim udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec. Dejal je, da je zdravljenje s presaditvijo krvotvornih matičnih celic dejanje, ki zahteva neizmerno odgovornost. "Nikoli ne bomo mogli biti dovolj hvaležni vsem, ki rešujete življenja vsak dan," je dejal.

Zdravnike je še nagovoril, naj jim tudi v prihodnje ne zmanjka srca in energije za opravljanje njihovega poslanstva. "Potrebni so duša, srce, volja, predvsem pa je treba biti človek za opravljanje takega poslanstva. Samo človek z veliko začetnico lahko rešuje življenja na račun svojih prostih ur, družine in drugih odrekanj," je še dejal.

Ob tem je zdravnike sicer spomnil, da ne bodo mogli rešiti vseh življenj. "Ampak kdor je rešil le eno življenje, je rešil svet," je spomnil s talmudskim izrekom.

UKC Ljubljana Foto: BoBo
UKC Ljubljana Foto: BoBo

Današnja obletnica pa po besedah predsednika vlade kaže, da v UKC-ju in v slovenskem zdravstvu vendarle "ni vse tako slabo, kot vsak dan poslušamo, in da so tudi zelo dobri programi, zelo dobri oddelki". Seveda ostaja še kakšna težava in verjame, da jo bodo tudi rešili, je povedal v izjavi novinarjem.

Za nove prostore potrebnih od 9 do 10 milijonov

Glede pozivov za nove prostore je pojasnil, da so si stavbo ogledali, po projektantski oceni bo potrebnih od devet do deset milijonov evrov. "Treba bo najti ta sredstva in enkrat to naložbo tudi končati, saj omogoča boljšo obravnavo pacientov, kar je vsem v interesu," je dejal premier. Obljub, kdaj bo to, pa ni mogel dajati. Po njegovih besedah smo bili v Sloveniji predolgo priča praksam, da so nekateri postavljali datume, potem pa tega ni bilo.

Minister za zdravje Samo Fakin se je v izjavi navezal na besede predstojnika oddelka Zvera o začetkih programa. Začel se je z voljo, željo posameznika, je dejal Fakin. Morda je to tudi odgovor za slovensko zdravstvo, da potrebujemo več ljudi, ki bodo kaj naredili zaradi lastne radovednosti, poslanstva. "Ni vse v denarju in delnicah, ampak je napredek medicine odvisen od posameznikov, ki to poslanstvo nosijo v sebi," je med drugim še menil minister.

Presaditev krvotvornih matičnih celic je ena od najbolj razširjenih oblik celičnega zdravljenja. Danes je z rutinsko presaditvijo mogoče zdraviti več kot 70 malignih in nemalignih bolezni, pri nekaterih hematoloških bolnikih je to še vedno glavna terapevtska in pogosto edina možnost za ozdravitev.

30 let zdravljenja z matičnimi celicami