Vojko Flis. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Vojko Flis. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Menjava na čelu kliničnega centra se dogaja po tem, ko je svet zavoda julija z dosedanjim direktorjem Antonom Crnjačem sklenil sporazum o prenehanju funkcije. Začasno vodenje do imenovanja novega direktorja s polnimi pooblastili pa je s 1. oktobrom, za največ šest mesecev, poveril nekdanjemu direktorju Vojku Flisu.

Flis je žilni kirurg in od lanskih lokalnih volitev mestni svetnik Gibanja Svoboda v Mariboru. Na omenjenih volitvah je bil tudi kandidat Gibanja Svoboda za mariborskega župana, a je z osvojenimi 20 odstotki glasov podpore končal šele na tretjem mestu.

Iz UKC-ja Maribor je odšel poleti 2021, ko je direktorsko mesto zasedel Crnjac. Po izteku štiriletnega mandata direktorja se ni odločil za vnovično kandidaturo in Crnjac je bil takrat edini kandidat za direktorja.

Crnjac, ki je neuradno blizu SDS-u, poudarja, da je UKC Maribor v dveh letih njegovega vodenja izplaval iz rdečih številk. Ocena poslovanja zavoda v prvih sedmih mesecih letošnjega leta kaže presežek prihodkov nad odhodki v vrednosti dobra dva milijona evrov, kar je po njegovih besedah najboljši poslovni rezultat te ustanove v zadnjih 15 letih.

Kdaj bo svet zavoda, ki ga po novem vodi Marjan Mačkošek, objavil nov razpis za direktorja s polnimi pooblastili, ni znano. Crnjaca so razrešili še pod vodstvom prejšnjega predsednika Aleša Šabedra.

Strokovna direktorica kliničnega centra ostaja Nataša Marčun Varda, ki je ta položaj zasedla marca lani. Nadomestila je Matjaža Vogrina, ki je bil strokovni direktor v času, ko je bil generalni direktor Flis.