Bolnišnica si je z leti nakopičila že skoraj sedem milijonov evrov izgube. Foto: Google Street View
Bolnišnica si je z leti nakopičila že skoraj sedem milijonov evrov izgube. Foto: Google Street View

Bolnišnica je lani prihodke, glede na 2015, povečala za štiri odstotke na 41,2 milijona evrov. Še več, za skoraj sedem odstotkov, pa so se v primerjavi z letom 2015 lani zvišali odhodki, in sicer na 41,9 milijona evrov. Prihodki in odhodki so bili nad načrtovanimi. Po besedah v. d. pomočnice direktorja za upravno in ekonomsko področje Ivanke Linasi se je konec 2016 kumulativna izguba povzpela že na 6,6 milijona evrov, neplačanih dolgov pa so imeli še za 3,8 milijona.

Glavnino lanskega primanjkljaja je prispevalo neurejeno oz. po mnenju bolnišnice neustrezno financiranje urgentnega centra, pri poslovanju katerega so pridelali 1,3 milijona evrov minusa. V bolnišnici tako pričakujejo, da se bo letos uredilo financiranje urgentnega centra, ki je v Slovenj Gradcu dela začel januarja 2016.

Med letošnje izzive so uvrstili tudi ureditev financiranja zdravljenja kroničnih bolnikov in financiranje nekaterih dragih bolnišničnih zdravil, negotovi so stroški dela, je dejala Linasijeva. Ob tem je predsednik sveta bolnišnice Ksandi Javornik dejal, da so od vodstva bolnišnice zahtevali, da se v finančni načrt bolnišnice za leto 2017 vključijo tudi orodja in merila za sprotno spremljanje stroškov. Ti so namreč bolj ali manj naraščali skoraj na vseh postavkah.

Z bojaznijo pogledujejo proti topolški bolnišnici
Obenem z določeno negotovostjo spremljajo dogajanje v bolnišnici Topolšica, za katero ministrstvo za zdravje preverja možnosti združevanja ali s Kliniko Golnik ali celjsko bolnišnico. Topolška bolnišnica spada pod isto območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot slovenjegraška bolnišnica, bolnišnici pa sta doslej skladno z dogovorom usmerjali nekatere bolnike v eno oz. drugo bolnišnico. Zdaj obstaja bojazen, da bo bolnišnica v Topolšici bolnike bolj usmerjala v celjsko ali na Golnik in ne več v Slovenj Gradec, zato bo "verjetno tudi kakšen bolnik v Slovenj Gradcu manj", je dejal Javornik.