Načrt nove infekcijske klinike. Foto: Ministrstvo za zdravje
Načrt nove infekcijske klinike. Foto: Ministrstvo za zdravje

V objektu bo skupaj 12 postelj za odrasle in otroke, ki so namenjene opazovanju bolnika, ali potrebuje bolnišnično obravnavo ali ne. "Če potrebuje bolnišnično obravnavo, ga bomo napotili za sprejem na infekcijsko kliniko, v tem trenutku še na staro lokacijo na Japljevo ulico 2, čez dober teden pa na Vrazov trg," je dejal predstojnik infekcijske klinike Matjaž Jereb. Na dan sicer sprejmejo več otrok kot odraslih, skupno pa približno 20 pacientov na dan.

Sorodna novica Ljubljanska infekcijska klinika poka po šivih. Opozorila pred večjimi druženji v zaprtih prostorih.

Vhod za paciente, ki bodo napoteni na infekcijsko kliniko, bo s Korytkove ulice, za pediatrično kliniko. Ambulanti bosta na novi lokaciji predvidoma začeli delovati ob 12. uri, so pojasnili v UKC-ju Ljubljana.

Jereb je v ponedeljek napovedal, da bodo urgentno odraslo in urgentno otroško ambulanto s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja preselili v nekdanji objekt Zavoda za varstvo pri delu (ZVD), ki je trenutno del glavne stavbe UKC-ja Ljubljana in je bil obnovljen v času covida-19. Kot je povedal, gre za relativno nove prostore. "V primerjavi z našo sedanjo urgentno ambulanto so modernejši in omogočajo sočasno obravnavo večjega števila bolnikov," je dejal v izjavi za medije. Urgentne ambulante bodo tam delovale 18 mesecev.

Opozoril je na težave s pretočnostjo sistema

Kot je opozoril Jereb, bodo imeli v novih prostorih težave s pretočnostjo sistema, saj je dotok bolnikov z akutnimi okužbami "relativno visok". "Dnevno v povprečju pregledamo 50 bolnikov, na drugi strani smo omejeni pri številu razpoložljivih akutnih postelj, na katere lahko bolnike, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, tudi sprejmemo," je dodal. Dodal je še, da ob posteljah primanjkuje tudi negovalnega in administrativnega kadra ter pediatrov.

Infekcijsko kliniko bodo v roku dveh let preselili v celoti. Trenutne razmere niso primerne.

Sorodna novica Selitev v nove prostore infekcijske klinike v Ljubljani predvidena v letih 2026 oziroma 2027

To je druga selitev, saj bodo infekcijsko kliniko preselili v celoti. Bolnike enote intenzivne terapije so v začetku aprila že preselili v namensko urejene prostore diagnostično-terapevtskega servisa znotraj glavne stavbe UKC-ja. Čez približno teden dni bodo v negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu preselili tudi bolnišnično dejavnost. Še naprej pa bodo delovale specialistične ambulante na Poljanskem nasipu. Na infekcijski kliniki so imeli doslej 70 postelj, na Vrazovem trgu pa jih bo okoli 60.

"Razmere, v katerih v tem trenutku delujemo, niso ustrezne in nujno potrebujemo nove prostore. Ti koraki so vsekakor pozitivni in verjamem, da gremo pravi smeri," je povedal Jereb. Dodal je, da bodo v procesu gradnje uspeli loviti vse postavljene roke in da bodo v prihodnjih dveh letih pridobili nove, moderne prostore.