Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec

Svetelšek in Vindišar sta septembra takratnim svetnikom ponudila odstop, vendar ju svet zavoda v tedanji sestavi ni izglasoval. S položaja se zdaj poslavljata šest mesecev po imenovanju.

Vlada je po tem, ko svet zavoda konec septembra ni sprejel njunih ponujenih odstopov, zamenjala dva neposlušna svetnika iz svoje kvote. Takratni predsednik Andrej Klasinc je odstopil sam, je za Radio Slovenija poročal novinar Matija Mastnak.

"Komentiral bom z zelo preprostimi besedami: politična eksekucija je bila uspešna," je po glasovanju svetnikov povedal Vindišar.

Odstopni izjavi, ki sta ju podala po izbruhu afere z zamenjavo identitet bolnikov, sta Svetelšek in Vindišar sicer danes preklicala. "Šlo je za izsiljeno odstopno izjavo s strani ministra. Temu so nasprotovali tako strokovnjaki s področja kakovosti in varnosti na področju zdravstva, strokovni svet z izjemo enega člana in vse ugotovitve opravljenih nadzorov," je še dejal Vindišar.

Namesto Svetelška so svetniki kot vršilca dolžnosti direktorja imenovali predstojnika kardiološkega oddelka Dragana Kovačića, Vindišarja pa bo kot vršilec dolžnosti nasledil Radko Komadina.

Po seji sta se tako kot novi predsednik sveta Tomaž Subotič zavila v molk. Novo vodstvo ni pred lahko nalogo. Bolnišnica ima sedem milijonov evrov tekoče izgube ter še šest milijonov zapadlih obveznosti. Zapuščina nekdanje direktorice Margarete Guček Zakošek so tudi skrhani odnosi med zaposlenimi, je še poročal Radio Slovenija.

Franc Vindišar. Foto: MMC RTV SLO
Franc Vindišar. Foto: MMC RTV SLO

Kovačić in Komadina sta funkciji v preteklosti že opravljala

Kovačić in Komadina bosta bolnišnico vodila pol leta oziroma do imenovanja novih direktorjev, so sporočili iz celjske bolnišnice.

Kovačić je že bil vršilec dolžnosti direktorja celjske bolnišnice, in sicer po razrešitvi Marjana Ferjanca z mesta direktorja januarja leta 2018. To funkcijo pa je potem opravljal do februarja leta 2018, ko je bila na položaj direktorice imenovana Guček Zakošek.

Ko je ljubljansko višje delovno sodišče oktobra leta 2020 razveljavilo sklep o njenem imenovanju, je svet zavoda Kovačića ponovno imenoval za vršilca dolžnosti direktorja in je to funkcijo opravljal do februarja leta 2021. Potem je vodenje bolnišnice ponovno prevzela Guček Zakošek.

Tudi Komadina je bil v preteklosti že vršilec dolžnosti strokovnega direktorja celjske bolnišnice, in sicer marca lani, ko je bil Vindišar imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje. Komadina je na tej funkciji ostal do februarja letos, ko je bil Vindišar ponovno imenovan za strokovnega direktorja.

Sorodna novica Svet SB-ja Celje zavrnil ponujen odstop vodstva bolnišnice zaradi zamenjave bolnikov

Svet zavoda v novi sestavi, stari svet vodstva ni razrešil

Na tokratni seji sveta zavoda so prvič sodelovali novoimenovani svetniki Subotič, Mojca Kert in Petra Mencigar Cvar. Med drugim so se seznanili z rezultati poslovanja bolnišnice, aktualnimi dogodki glede zamenjave identitete bolnikov, z akcijskim načrtom za obvladovanje čakalnih dob, s predlogom za potrditev posebnih programov in opozorili na resnost vprašanja likvidnosti in visoke izgube iz poslovanja.

V celjski bolnišnici se je septembra zgodila zamenjava identitete dveh bolnikov, ki so ju z istim reševalnim vozilom pripeljali iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Sprejeli in identificirali so ju na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica, ki ju je pripeljalo. Med zdravljenjem je eden od bolnikov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega bolnika. Za napačno identifikacijo so izvedeli, ko so umrlega bolnika že pokopali.

Izredni strokovni nadzor v bolnišnici je pokazal, da se je zamenjava bolnikov zgodila v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice ob predaji bolnikov med reševalcema ZD Sevnica in triažo.