Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 89 bolnikov, na intenzivni negi pa 21.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 30.336 aktivnih primerov okužb, kar je 588 več kot dan prej. Foto: BoBo
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 30.336 aktivnih primerov okužb, kar je 588 več kot dan prej. Foto: BoBo
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Skupno je bilo v ponedeljek hospitaliziranih 325 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida in s covidom-19, kar je šest manj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih pa je bilo v ponedeljek s potrjeno okužbo skupaj 29 bolnikov oziroma trije več kot v nedeljo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2262, kar je 16 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1440 oziroma 28 več kot dan prej.

Nova podoba aplikacije #ostanizdrav

Foto: NIJZ
Foto: NIJZ

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav, ki je namenjena beleženju stikov med okuženimi osebami, ima novo podobo, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Z aplikacijo so uporabniki na anonimen način opozorjeni, da so bili izpostavljeni rizičnemu stiku in okužbi s koronavirusom. Aplikacija ima tudi nekaj dodatnih funkcij.

NIJZ spodbuja predvsem višje in visokošolske zavode ter izvajalce izobraževanja odraslih, da ima vsaka predavalnica ali prostor, v katerem se študentje, obiskovalci ali zaposleni zadržujejo dlje časa, svojo QR kodo.

QR kodo, ki naj bo v prostoru na vidnem mestu, udeleženci skenirajo s pomočjo aplikacije na mobilnem telefonu. Kodo lahko predavatelj tudi objavi. Za branje kode je treba uporabiti funkcijo Check-in. Obisk dogodka ali lokacije se avtomatsko zaključi po času, ki je napisan v polju Običajen obisk. Če študent odide predčasno, si lahko sam ponastavi konec s klikom na Odjavi se.

Tako so lahko denimo udeleženci predavanj obveščeni o tveganem stiku, če so bili ob istem času na skupnem dogodku ali lokaciji. Ob tem NIJZ svetuje, da kode predavatelji oz. organizatorji zamenjajo vsak teden, da ne pride do morebitnih zlorab.