V objektu negovalne bolnišnice je bila do leta 2008 pediatrična klinika. Foto: BoBo/Borut Živulović
V objektu negovalne bolnišnice je bila do leta 2008 pediatrična klinika. Foto: BoBo/Borut Živulović

Stavba negovalne bolnišnice, v kateri je nekoč delovala pediatrična klinika, je uporabno dovoljenje dobila 4. junija. Danes pa so prostore s prerezom traku slovesno odprli predsednik vlade Robert Golob, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug.

Jug je v nagovoru poudaril, da je bila prenova še posebej velik izziv, saj je potekala v ves čas delujoči stavbi, v kateri so potekale različne dejavnosti. Med drugim sta tam diabetološka ambulanta in klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko, ki deluje pod okriljem pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana.

Ko bo zgrajena nova infekcijska klinika, pa bo stavba negovalne bolnišnice po besedah Juga namenjena negovalnemu oddelku, pa tudi za kompleksno nevrološko rehabilitacijo, kakršne v Sloveniji za zdaj še ne poznamo.

Golob je ob tej priložnosti znova poudaril, da je zdravstvo prva prioriteta te vlade. Napovedal je, da bodo vsak dan dodali nov kamenček v mozaiku močnega, zdravega javnega zdravstvenega sistema.

"Odpirali bomo obnovljene bolnišnice, zastavljali bomo gradnjo novih, nabavljali bomo helikopterje, spreminjali bomo pravila, da bodo pravičnejša pri opravljanju storitev, spreminjali bomo pogoje, v katerih boste opravljali svoje delo, da bodo bolj prilagojeni vašim potrebam, da bodo bolj prilagojeni pacientovim potrebam," je napovedal.

Objekt negovalne bolnišnice je po navedbah UKC-ja Ljubljana v desetletjih delovanja omogočal tako zdravljenje kot promocijo zdravja otrok v državi. Trakti A, B in C so bili zgrajeni pred več kot pol stoletja, trakt D pa leta 1998.

Prenova objekta od januarja 2022

Leta 2008 se je pediatrična klinika preselila v nov objekt, v njenih nekdanjih prostorih pa je ministrstvo za zdravje leta 2011 po dogovoru z Mestno občine Ljubljana uredilo negovalno bolnišnico. Prenova objekta se je začela januarja 2022, dokončana pa je bila 30. maja 2024.
Naložbo so sofinancirali Republika Slovenija in EU iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov v okviru odziva unije na pandemijo covida-19 ter UKC Ljubljana.

Po podatkih ministrstva za zdravje je obnova prostorov stala približno 7,1 milijona evrov, energetska prenova pa 4,3 milijona evrov. Skupaj vrednost naložbe tako znaša 11,4 milijona evrov z DDV-jem.