Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

"Z vzpostavitvijo novega standarda, pri katerem bo namesto 0,5 v timu ena diplomirana medicinska sestra, želimo povečati dostopnost do osebnega zdravnika ter zagotoviti višjo kakovost zdravniške obravnave in boljše timsko delo," so sporočili z ministrstva, ki so poziv ambulantam, da v tim vključijo dodatno diplomirano medicinsko sestro, objavili na podlagi uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto je vlada sprejela sredi februarja. Na podlagi omenjenega poziva naj bi bila v sto ambulant družinske medicine po novem diplomirana medicinska sestra (poleg zdravnika in srednje medicinske sestre) vključena za polni delovni čas. Trenutno namreč diplomirana medicinska sestra v posamezni družinski ambulanti deluje samostojno v referenčni ambulanti. V izbranih ambulantah pa bi bile diplomirane medicinske sestre vključene v tim, s čimer želi ministrstvo spodbujati bolj celostno in kakovostno oskrbo.

Na javni poziv se lahko prijavijo izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki imajo v pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) program ambulante družinske medicine oziroma splošne medicine določen v obsegu najmanj enega tima ali več na posameznega zdravnika ter imajo na tim opredeljenih vsaj 1895 glavarinskih količnikov.

Prav tako morajo imeti v istem timu že zaposleno diplomirano medicinsko sestro oz. diplomiranega zdravstvenika v obsegu 0,5 tima in soglašati s sprejemom dodatnih 300 zavarovanih oseb. Rok za predložitev prijav je 30 dni od objave tega poziva, in sicer najpozneje do 3. maja opoldne.

ZZZS: Učinek stavke različen od izvajalca do izvajalca

Po podatkih ZZZS-ja so sicer izvajalci v ambulantah družinske medicine januarja in februarja, ko je potekala zdravniška stavka, ki še traja, v primerjavi z istim obdobjem lani opravili za 133.667 ali 6,4 odstotka več obravnav. 13.472 ali za 3,1 odstotka več obravnav so januarja in februarja v primerjavi z istim obdobjem lani opravili tudi izvajalci v zobozdravstveni dejavnosti, v specialistični ambulantni dejavnosti pa so opravili 68.692 ali 5,3 odstotka več obravnav kot v primerljivem obdobju lani.

Sorodna novica Na spomladanskem razpisu specializacij 70 prostih mest za družinsko medicino

V akutni bolnišnični dejavnosti pa so izvajalci medtem opravili 333 ali za 0,6 odstotka manj operacij in posegov kot januarja in februarja 2023, so sporočili z ZZZS-ja. "Pri interpretaciji podatkov je treba upoštevati tudi, da so bile vse dejavnosti lani januarja in februarja plačane po realizaciji (količinsko neomejeno), letos pa so nekatere plačane samo do plana in je posledično tudi to vzrok za manjšo realizacijo," so ob tem poudarili na zavodu.

Menijo, da je učinek zdravniške stavke različen od izvajalca do izvajalca in da bo učinek lahko opaznejši šele od meseca marca dalje, ko so se uveljavljali umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo. Podatke za marec bo ZZZS od izvajalcev za potrebe obračuna opravljenih storitev prejel do začetka maja 2024, so še pojasnili.

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se je začela 15. januarja, se je prevesila v 12. teden in je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom, potem ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.