Na ladji Diamond Princess z več kot 3000 potniki in člani posadke je bilo skupno šest slovenskih potnikov. Foto: Reuters
Na ladji Diamond Princess z več kot 3000 potniki in člani posadke je bilo skupno šest slovenskih potnikov. Foto: Reuters

Iz Japonske sta se slovenska državljana v Evropo vrnila z evakuacijskim italijanskim letalom skupaj z drugimi državljani EU-ja. Vzleteli so iz Tokia, nato pa sta se prek Berlina v Slovenijo vrnila s komercialnim letalom. "Polet je organizacijsko, in sicer z rahlo časovno zamudo, potekal tako, kot je bilo načrtovano," je povedal Andrej Šter, vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu. Ocenil je še, da Slovenija ravna z najvišjo mogočo odgovornostjo.

Sklic Sveta za nacionalno varnost?

Predsednik SDS-a Janez Janša od vlade, ki opravlja tekoče posle, v povezavi s širjenjem koronavirusa pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost. Kot je zapisal na Twitterju, prav tako pričakuje ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, vključitev vseh, ki v njem lahko pomagajo, učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in sprotno seznanjanje javnosti o koronavirusu.
Premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, pa je zatrdil, da obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni, in poudaril, da je treba razmere jemati resno, a brez politizacije in ustvarjanja panike.

Slovenska državljana sta bila med potniki na ladji Diamond Princess, na kateri so do zdaj zaznali največ okužb z novim koronavirusom zunaj Kitajske. Tako kot prva dva slovenska potnika, ki sta se v Slovenijo vrnila v četrtek, bosta tudi potnika, ki sta se vrnila danes, pod 14-dnevnim zdravstvenim nadzorom, je napovedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vsak dan bo z njima v stiku epidemiolog, nadaljevali pa bodo tudi virološki nadzor: odvzemali jima bodo kužnine, brise in vzorce zgornjih dihal in ju mikrobiološko testirali. "Čeprav sta bila zdaj negativna, ju bomo še naprej testirali, da bomo lahko popolnoma prepričani, da smo na varni strani," je dejala Sočanova.

Za samoizolacijo na domu so se po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek odločili po temeljiti preučitvi stanja potnikov, ki so se vrnili v Slovenijo, in ugotovili, da imajo pogoje za izolirano bivanje od drugih. Po zagotovilih pristojnih so premislili o podrobnostih bivanja v karanteni.

Kot je pojasnila Sočanova, jim mora nekdo prinesti hrano in druge potrebščine tako, da ne pride z njimi v neposreden stik. "Če se bo sproti pojavila kakšna težava, jo bomo reševali na način, da se bo zmanjšalo tveganje za kakršen koli prenos okužbe," je napovedala Sočanova in hkrati poudarila, da se moramo zavedati, da so to, glede na dozdajšnja testiranja, zdravi ljudje.

Slovenca, ki sta okužena in sta ostala na Japonskem, se počutita dobro

Slovenske pristojne službe so tudi v stalnem stiku z dvema Slovencema, pri katerih so potrdili okužbo, nista pa zbolela za boleznijo covid-19, in sta trenutno v izolaciji v bolnišnici na Japonskem. "Počutita se dobro. Sta brez povišane telesne temperature, ne kašljata," je Repar Bornškova opisala njuno stanje. Dvakrat na dan se tudi slišita s slovenskim infektologom.

Danes sicer mineva šesti dan, odkar so jima na Japonskem odvzeli bris, je spomnila državna sekretarka. "Bilo je rečeno, da bosta v bolnišnici 12 dni. Preden bi morebiti lahko odšla, je treba v razmiku najmanj 24 ur opraviti dve testiranji, ki morata biti negativni," je pojasnila. Za zdaj novih podatkov o njuni vrnitvi tako še nimajo.

Italijansko letalo s skupno 37 evropskimi državljani je s tokijskega letališča vzletelo v petek popoldne. Vse potnike so pred odhodom iz Japonske pregledali zdravstveni strokovnjaki italijanskega obrambnega ministrstva in pri vseh so bili testi na okužbo z novim koronavirusom negativni.

Na letalu tudi hrvaški državljan

Na letalu, s katerim sta pripotovala Slovenca, je bil tudi hrvaški državljan. Po besedah Repar Bornškove so ga takoj po sestopu z letala prevzeli predstavniki hrvaških oblasti. Z ministrstva za zdravje so popoldne sporočili, da je tudi odvzeti bris hrvaškega državljana negativen.

V domači oskrbi še dva Slovenca z Diamond Princess