Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Gre za veliko civilizacijsko pridobitev, je v izjavi za medije o odprtju Nacionalnega centra za rehabilitacijo slepih in slabovidnih poudarila njegova vodja Nataša Vidović Valentinčič.

V centru bodo posameznike po njenih besedah obravnavali zdravniki, specializirane medicinske sestre, tiflopedagogi oz. specialni učitelji za slepe in slabovidne, socialni delavci in inženirji informacijsko-komunikacijske tehnologije.

"Prej je slepe in slabovidne pogledal zdravnik s specializirano medicinsko sestro, ocenil stanje vida, dal prognozo vidne funkcije in predpisal določene pripomočke ali pa tudi ne, potem pa so se morali ljudje znajti sami," je pojasnila in poudarila celovit pristop, ki ga bo omogočal novi center.

Center spominja na domače okolje

Kot pomembno je označila tudi arhitekturno zasnovo centra, ki so ga skušali čim bolj približati domačemu okolju v nasprotju s siceršnjim bolnišničnim okoljem. Tako bodo zagotovili sproščen pristop in še boljše prepoznavanje individualnih potreb, je pojasnila.

Program celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih je po besedah vodje centra v uporabi že od leta 2018, zdaj pa je dobil "tudi domovinsko pravico".

Kot je še dejala, si želijo programe, ki jih izvajajo, še razširiti. Po njenih besedah so v okviru omenjenega programa celovite rehabilitacije lani obravnavali več 100 ljudi.

Blizu 10 let priprav

Predstojnica očesne klinike UKC Ljubljana Mojca Globočnik - Petrovič je poudarila, da se je ideja o prenovljenem centru rodila že pred mnogimi leti, formalizirala pa leta 2014 s pilotnim projektom ministrstva za zdravje na pobudo klinike.

Generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič je pojasnil, da vrednost naložbe znaša več kot milijon evrov. Center so zgradili z evropskimi sredstvi, sredstvi ministrstva za zdravje in sredstvi UKC-ja.

Odprtja se je udeležil tudi minister za zdravstvo Janez Poklukar, ki se je zahvalil vsem, ki so se trudili za izvedbo projekta prenove centra.

Slovenija dobila nov center za rehabilitacijo