V Skloveniji se na leto rodijo od dva do štirje slepi ali slabovidni otroci. Foto: EPA
V Skloveniji se na leto rodijo od dva do štirje slepi ali slabovidni otroci. Foto: EPA

Po besedah predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Tomaža Wrabra je za pravice slepih v Sloveniji razmeroma dobro poskrbljeno, vendar se pravice "v zadnjih časih nekoliko majejo".

Največja težava, ki jo vidi Wraber, je nezagotavljanje celovite rehabilitacije, čeprav je bila ta pravica uzakonjena že pred dvema letoma. Po njegovih besedah to namreč v praksi še vedno ni zaživelo.

PRVO PREDVAJANJE FILMA ZA SLEPE
Na TV Slovenija bodo prihodnjo sredo zvečer prvič v zgodovini slovenske televizije predvajali film, prilagojen slepim in slabovidnim. To "čast" so podelili najbolj gledanemu slovenskemu filmu, Petelinjemu zajtrku. Televizijski gledalci bodo film lahko spremljali na televizijskih zaslonih, zvočni zapis filma pa bo istočasno z zvočnim opisom oddajan prek srednjevalovnega oddajnika Radia Slovenija na frekvenci 918 kHz.

Slepota bolezen staranja in starosti Po Wrabrovih besedah v Sloveniji zelo malo ljudi vid izgubi v otroštvu. Na leto se rodijo od dva do štirje otroci, ki so slepi ali slabovidni. Slepota je namreč predvsem bolezen staranja in starosti. V največjem številu primerov je slepota posledica rumene pege, degenerativne spremembe očesne mrežnice zaradi sladkorne bolezni in glavkoma.

V sredo, 2. junija, si na TV Slovenija 2 ob 20.00 oglejte slavnostni koncert ob 90-letnici Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Program so pripravili in izvedli prav člani te zveze, voditeljica prireditve je bila Sonja Pungertnik, nastopila sta pianista Zoran Škrinjar in Tomaž Petrač, pevec Aleš Hadalin, klarinetistka Katja Draksler, igralec Aleš Valič, koncert pa je zaznamoval tudi slavnostni govor predsednika Danila Türka.

Wraber je še poudaril, da je zveza najstarejša invalidska organizacija na Slovenskem in naslednica podpornega društva slepih, ki sta ga leta 1920 ustanovila dva oslepela vojaka. Danes šteje več kot 4.000 članov, od tega je 1.400 slabovidnih, torej takih, ki imajo od pet do deset odstotkov vida.