Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na nacionalnem dogodku v počastitev mednarodnega dneva gluhih in naglušnih, ki poteka v Velenju, dejal, da je še veliko področij, na katerih moramo narediti odločne korake naprej, da bo vsakdo občutil uresničitev ustavne določbe, "da je Slovenija socialna država, in užival druge z ustavo zagotovljene pravice".

Nanizal je tudi nekatere izmed številnih težav, s katerimi se srečujejo gluhi, gluhoslepi in naglušni. Poudaril je, da so na številnih področjih diskriminirani in stigmatizirani, obilo izzivov je tudi v sistemu izobraževanja. Gluhi v šolah tako še vedno nimajo predmeta znakovni jezik, saj kljub vpisu tega jezika v ustavo še vedno ni urejena sistemska skrb za njegov razvoj, je poudaril Svetina, ki meni, da je vpis pravic gluhih in naglušnih v ustavo pomemben, vendar le prvi korak k polnemu uresničevanju pravic. Ključno je namreč zagotavljanje teh pravic v praksi, je poudaril.

"Kot varuh zato vlado redno pozivam, naj čim prej pripravi podzakonske akte in sistemsko uredi razvoj slovenskega znakovnega jezika in jezika gluhoslepih. Tako bo posredno poskrbela tudi za njihovo višjo izobrazbeno strukturo, zaposlitvene možnosti in izboljšala njihov socialnoekonomski položaj," je dejal.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima danes že vsak deseti prebivalec sveta okvaro sluha, v Sloveniji pa je po nekaterih ocenah 12 odstotkov invalidov, je še poudaril Svetina.

Ob tem je izrazil bojazen, da bodo zaradi staranja prebivalstva in vedno pogostejšega pojavljanja kroničnih bolezni številke čez nekaj let še višje, "saj strokovnjaki že danes ugotavljajo, kako globoke sledi je na zdravju prebivalstva pustila pandemija koronavirusne bolezni", je med drugim poudaril Svetina.

Velenjski župan Peter Dermol je ob mednarodnem dnevu gluhih in naglušnih sprejel predstavnike vseh slovenskih društev gluhih in naglušnih in predsedniku Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje Francu Forštnerju znova čestital ob 60-letnici delovanja.

Dermol je v nagovoru poudaril, da v občini odlično sodelujejo z medobčinskim društvom in izrazil željo, da bosta dejavno sodelovala tudi v prihodnje.