Z namenom čimprejšnje ureditve statusa so koordinacijo priprave prevzeli v kabinetu predsednike vlade, kjer je oblikovana neformalna koordinacijska skupina, ki sodeluje pri pripravi zakona.

O osebah z gluhoslepoto v Sloveniji govorimo šele od leta 2005, ko je bilo ustanovljeno Združenje gluhoslepih Slovenije Dlan. Pred tem so bili gluhoslepi uvrščeni med gluhe ali slepe, čeprav je njihov položaj povsem specifičen, saj gre za kombinirano motnjo in s tem povezane popolnoma drugačne težave, kot jih imajo samo gluhi ali samo slepi, je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zapisalo v sporočilu po seji vlade.

Zagovornik načela enakosti je namreč vladi posredoval priporočilo, da naj pripravi in v zakonodajni postopek posreduje predlog zakona, v katerem bo celovito urejen položaj gluhoslepih ljudi in jim omogočal polno uresničevanje pravic do rabe svojega jezika in drugih pravic na vseh področjih družbenega življenja v Sloveniji.

Kot so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje, se vlada strinja s priporočilom zagovornika. V ta namen je bila 6. decembra lani na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti imenovana medresorska delovna skupina za pripravo pravnih podlag za ureditev statusa in pravic oseb z gluhoslepoto. V njej sodelujejo predstavniki Združenja Dlan, Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, ministrstev za vzgojo in izobraževanje, za zdravje, kulturo in za delo.

Gluhoslepi se sporazumevajo v jeziku gluhoslepih, ki je bil umeščen kot ustavna kategorija v slovensko ustavo. 62. a člen ustave določa, da svobodno uporabo in razvoj jezika gluhoslepih ureja zakon.

Že zdaj so v zakonodaji urejene nekatere pravice gluhoslepih. Tako imajo po zakonu o izenačevanju možnosti invalidov gluhoslepi pravico do tehničnih pripomočkov in do kartice ugodnosti za invalide. Po zakonu o osebni asistenci so upravičeni do komunikacijskega dodatka.

V skladu z zakonom o socialnem vključevanju invalidov gluhoslepi pod zakonsko določenimi pogoji lahko pridobijo status invalida in s tem pravico do denarnega nadomestila.

V odredbi o določitvi vrste in stopenj telesnih okvar s prilogo Seznam telesnih okvar se ureja definicija gluhoslepote kot kombinacija izgube sluha po Fowlerju in motenj vida po kategorijah slepote (medicinska definicija slepote). V resoluciji o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021 do 2025 pa so gluhoslepi pripoznani kot govorci s posebnimi potrebami.