Nova serija priljubljenih oddaj Village folk razkriva zgodbe o ljudeh, ki pridelujejo hrano. Foto: MMC RTV SLO
Nova serija priljubljenih oddaj Village folk razkriva zgodbe o ljudeh, ki pridelujejo hrano. Foto: MMC RTV SLO
Oddaja Od njive do mize
Oddaje Village folk pripravlja Barbara Zrimšek. Foto: MMC RTV SLO

Village folk, kratke dokumentarne oddaje o ljudeh, ki pridelujejo hrano, so del projekta TVS Rasti! Hrana za prihodnost, ki poleg televizijskih oddaj z različnimi javnimi dogodki spodbuja srednješolce k vzpostavljanju šolskih vrtov in najširšo javnost k razmišljanju, kako pomembna sta za našo prihodnost hrana in ustvarjanje novih, zelenih delovnih mest.

Med ozaveščevalnimi projekti, ki na tem področju zelo uspešno dosegajo in vplivajo na mnenje najširše javnosti, so dokumentarni filmi Village folk uvrščeni med tri finaliste v okviru najboljše informacijske kampanje, ki jo podeljuje Direktorat Evropske komisije za kmetijstvo in razvoj podeželja. TVS bo tako svoj projekt 9. decembra predstavila v Bruslju.

Dokumentarni filmi VF vstopajo v drugo sezono predvajanja.
Lani je TV Slovenija na čelu z urednico Barbaro Zrimšek v okviru projekta pripravila 25 desetminutnih dokumentarcev o ljudeh, ki pridelujejo hrano v različnih evropskih državah. Obiskali so pridelovalce pomaranč na Siciliji, ki opozarjajo na nelojalno konkurenco - izkoriščanje otrok v nasadih pomaranč v Maroku, obiskali so mlade kmete na Škotskem in v Grčiji, ki so zelo kritični do evropske kmetijske politike, predstavili so socialne projekte, ki vključujejo starejšo generacijo na Nizozemskem in bi si jih želeli tudi v Sloveniji.

Letos so se odpravili na sever Finske, na Laponsko, kjer pastirje jelenov skrbi širitev rudnikov na ozemlje paše jelenov. Finska je bogata z zlatom, uranom in drugimi naravnimi surovinami, ki jih je v EU-ju vedno manj. Obiskali so tudi Nizozemsko, eno najbolj konkurenčnih izvoznic v kmetijstvu, kjer rejci prašičev v intenzivni prireji ne vidijo več prihodnosti, zato iščejo alternativne projekte reje na prostem. Prepričali so se tudi, kako bo nova članica EU-ja Hrvaška svoje kmetijstvo in odlične proizvode z zaščitenim geografskim poreklom uspešno uveljavila na evropskem trgu.

Cilj dokumentarcev je prenos dobrih praks v Slovenijo
Dokumentarci Village folk – Ljudje podeželja so na sporedu vsako nedeljo ob 22.00. Da bi dosegli kar najširšo javnost, pri vsaki oddaji pripravijo tudi štiriminutno krajšo različico, ki je nepredvidljivo uvrščena v program televizije in lahko tako ob neposrednih prenosih in oddajah v živo doseže tudi tiste, ki časa za ogled oddaje nimajo.

Kaj Village folk pripravlja?
Bili so v Dalmaciji in našli veliko zanimivih zgodb o smokvah in oljkah. Pred dvema tednoma so snemali na Sardiniji, ušli poplavam in posneli zgodbe o pridelavi semenskega riža in sardinijskega žafrana ter obiskali pridelovalce prepoznavnega ovčjega sira pecorino sardo.

Ekipa Village folk se zdaj odpravlja še v Avstrijo, ki je pionirka, ko gre za izkoriščanje obnovljivih virov energije, da posname zgodbe, kako avstrijski kmetje izkoriščajo biomaso, sonce in veter.

Več o oddajah Village folk in projektu si lahko preberete na naslovu www.rtvslo.si/villagefolk.