Foto: BoBo
Foto: BoBo

Covid-19 morda ni več tako nevaren, kot je bil v minulih dveh letih, a tudi ni le prehladno obolenje, zato je še vedno potrebna previdnost.

Slovenija spada med države, kjer se v zimskem valu, ki se je začel pred mesecem dni, pričakuje hitrejše širjenje virusa SARS-CoV-2. Ob Sloveniji epidemiologi izpostavljajo še Avstrijo, Italijo, Francijo in Grčijo.

Med različicami omikrona prevladuje podrazličica BA.5, vse bolj se širi tudi BQ.1. Tokratni zimski covidni val, kljub hitremu širjenju omikrona, ne obremenjuje zdravstvenega sistema tako močno, kot so to počele prejšnje različice.

Kljub temu za rizične skupine z oslabljenim imunskim sistemom covid-19 še vedno predstavlja nevarno bolezen, opozarja infektolog Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike. "V bolnišnico pridejo ranljive osebe, ki v primeru, da niso bili cepljeni ali bolezni niso preboleli, še vedno potrebujejo zdravljenje na intenzivni enoti."

Bolj rizičnim bolnikom so na voljo tudi zelo učinkovita zdravila, ki pa jih je treba prejeti v prvih dneh po razvoju simptomov, zato Tomažič svetuje čimprejšnji obisk zdravnika. "Eno zdravilo lahko damo v petih dneh, drugo v sedmih dneh. Bolj zgodaj kot bolnik prejme zdravilo, bolj je učinkovito in prepreči hospitalizacijo in smrt."

Ne cepljenje, ne prehodna okužba ne moreta popolnoma preprečiti prenosa virusa, zato še vedno velja, da ko zbolimo, ostanemo doma. In kaj pred prazniki rizičnim skupinam svetuje epidemiologinja z NIJZ-ja Marta Grgič Vitek? "Gotovo ni priporočljivo, da se zadržujemo v prenatrpanih prostorih, če ne gre drugače, pa si je treba nadeti masko. Tisti, ki spadajo v rizične skupine in niso bili cepljeni v zadnjih šestih mesecih, naj se cepijo s cepivi, ki so prilagojena na trenutne različice."

Število okužb bo po napovedih rastlo do konca leta, morda še v začetku januarja, potem naj bi začelo upadati.