Cepljenje je edina preventiva pred ošpicami, ki lahko pri odraslih osebah povzročijo hude zaplete. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Cepljenje je edina preventiva pred ošpicami, ki lahko pri odraslih osebah povzročijo hude zaplete. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Na pediatrični kliniki UKC-ja Ljubljana podatkov o tem, ali in koliko ljudi se je dodatno okužilo z ošpicami, še nimajo. Več informacij bo znanih v prihodnjih dneh. Zaradi medicinske sestre, ki je zbolela za ošpicami, je dežurna služba na pediatrični kliniki UKC-ja Ljubljana okrepila iskanje vseh staršev, ki so bili s svojimi otroki od ponedeljka do vključno srede na pregledih v sprejemni ambulanti na P1 pediatrične klinike in so morebiti bili v stiku z obolelo osebo.

Z večino jim je že uspelo stopiti v stik, vendar kljub temu vljudno prosijo in pozivajo še tiste starše, ki jih zaradi različnih razlogov niso uspeli obvestiti, naj nemudoma še danes do 18. ure pokličejo na telefonsko številko 01 522 84 43, na kateri bodo dobili ustrezna navodila, kako postopati, saj želijo preprečiti širjenje ošpic.

Starši lahko pokličejo tudi v ponedeljek na isto številko od 8.30 do 14. ure, če imajo kakršna koli vprašanja. Direktor pediatrične klinike Rajko Kenda ob tem navaja še, da središče dejavnosti in koordinacije poteka na pediatrični kliniki, kjer so ločili zaposlene, ki se ukvarjajo s konkretnim problemom ošpic, od dežurne ekipe.

Poročila o tem, da je na pediatrični kliniki UKC-ja Ljubljana ena izmed medicinskih sester zbolela za ošpicami, so se pojavila v soboto. Ošpice so v Sloveniji veljale za iztrebljene do leta 2009, ko so se začele spet pojavljati. Od lani je primerov veliko več, podobno kot drugod po svetu.