WHO je izdal nov evropski načrt cepljenja. Foto: EPA
WHO je izdal nov evropski načrt cepljenja. Foto: EPA

V sedmih evropskih državah je bilo lani in letos ugotovljenih že več kot 22.000 okužb z ošpicami. Čeprav se je število primerov okužb z ošpicami lani v primerjavi z letom prej prepolovilo, se še vedno pojavljajo izbruhi te bolezni.

Med državami, ki jih pokriva evropska podružnica WHO-ja, je bilo lani in v začetku letošnjega leta največ primerov ošpic v Kirgiziji (7.477), v Bosni in Hercegovini (5.340), v Rusiji (3.247), Gruziji (3.291), Italiji (1.674), Nemčiji (583) in Kazahstanu (537).

Zato WHO poziva odločevalce na področju zdravstva, zdravstvene delavce in starše, naj takoj pristopijo k cepljenju vseh rizičnih skupin ne glede na starost. To bo pomagalo zatreti izbruhe te bolezni ter preprečiti podobne izbruhe v prihodnje.

Regionalna direktorica WHO-ja Zsuzsanna Jakab je opozorila, da je bila Evropa tik pred izkoreninjenjem te bolezni, saj se je število okužb v zadnjih 20 letih zmanjšalo za 96 odstotkov.

"Takoj se moramo kolektivno odzvati, da bi odpravili to vrzel v precepljenosti. Nesprejemljivo je, da po 50 letih prizadevanj za dostop do varnega in učinkovitega cepiva ošpice še vedno terjajo življenja, denarna sredstva in čas," je poudarila.

Izbruhi ošpic se še vedno pojavljajo v Evropi, saj so skupine neodpornih ali slabše odpornih ljudi na ošpice bodisi zaradi vse več staršev, ki svojih otrok ne želijo cepiti, bodisi zaradi preprek pri dostopu do cepljenja. Potovanje lahko poveča tveganje za izpostavljenost virusu ošpic pri tistih skupinah, ki niso cepljenje.

Za podporo evropskim državam pri teh prizadevanjih je regionalna pisarna za Evropo pri WHO-ju tudi izdala nov evropski načrt cepljenja.

Osem okužb v Sloveniji
V Sloveniji so letos ugotovili osem primerov okužbe z ošpicami, se je pa ob zadnjem izbruhu ošpic pri nas konec lanskega leta, povezanem z mednarodno razstavo psov v Šempetru pri Gorici, okužilo več kot 40 ljudi.

Nedavno je v eni od bolnišnic v Berlinu zaradi ošpic umrl 18-mesečni deček. Zadnji smrtni primer ošpic so bili v Sloveniji leta 1994. Precepljenost predšolskih otrok proti ošpicam je bila v obdobju 2004-2013 v Sloveniji 95,05-odstotna.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega kožnega izpuščaja. Ta se pojavi na obrazu od tretjega do sedmega dne bolezni, se nato razširi po telesu in traja štiri do sedem dni. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je razmeroma redek.