Cepljenje proti ošpicam je edina učinkovita zaščita. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Cepljenje proti ošpicam je edina učinkovita zaščita. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Letos je to že deveti primer te bolezni v Sloveniji, je poročala TV Slovenija. Zadnji večji izbruh ošpic se je zgodil novembra lani, ko se je na mednarodni razstavi psov v Šempetru pri Gorici z virusom te bolezni okužilo 43 ljudi. Ošpice so pri nas veljale za izkoreninjene do leta 2009, porast okužb pa so zaznali lani, saj vedno več staršev ne dovoli cepljenja svojih otrok. Delež cepljenih ljudi se pri nas tako zmanjšuje.

Največje tveganje za okužbo z virusom ošpic imajo tisti, ki so bili v stiku z bolnikom štiri dni pred pojavom izpuščaja in štiri dni po pojavu izpuščaja in proti ošpicam niso bili cepljeni ali pa so bili cepljeni nepopolno, se pravi le z enim odmerkom, ošpic niso preboleli in so rojeni po letu 1960. Ti ljudje morajo biti cepljeni proti ošpicam čim prej, da se okužba prepreči.

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja pa od štirih dni do enega tedna. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek - okoli en promil bolnikov umre. Inkubacijska doba pri ošpicah je okoli deset dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja.

Medicinska sestra obolela za ošpicami
Medicinska sestra obolela za ošpicami