Zemljevid glede na tveganje za okužbo z novim koronavirusom, ki velja od 19. junija dalje. Foto: Twitter Vlada RS
Zemljevid glede na tveganje za okužbo z novim koronavirusom, ki velja od 19. junija dalje. Foto: Twitter Vlada RS

"Položaj naše države, kar se tiče epidemije, se izboljšuje. Naš status med državami članicami Evropske unije je trenutno takšen, da izraža največje ugodnosti za potovanje, a pri vseh državah ni tako, zato se je treba prepričati, kakšne razmere vladajo v določeni državi ali regiji države, preden se odpravimo na pot," je o potovanjih in prehodih meja na vladni novinarski konferenci dejal vodja konzularnega oddelka Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve.

Razlike med Španijo, Francijo in Švedsko so po njegovih besedah na primer "kar precejšnje". "Velika Britanija, ki ni članica EU-ja, je ta trenutek žal na poti iz oranžnega proti rdečemu. Tam se borijo s t. i. delta različico virusa, ki je očitno bolj trdoživ in nevarnejši od prej poznanih," je navedel primer in dodal, da se lahko s čim takšnim začne spoprijemati tudi kakšna druga država, tudi Slovenija. "Dobro stanje ni doseženo za vselej, ampak je to nekaj, kar moramo vzdrževati," je sklenil.

Pravilo je, da mora vsak posameznik narediti vse, da bo ohranjal tako svoje kot naše skupno zdravje, je nadaljeval Šter in pristavil, da je za to najučinkovitejši ukrep cepljenje. "Vsi, ki se ne želijo cepiti, imajo do tega vso pravico, vendar morajo računati, da bodo potovali pod težjimi pogoji. Potovali bodo, a za vsako potovanje čez mejo bodo praviloma potrebovali test," je dodal.

Andrej Šter, MZZ, na vladni novinarski konferenci. Foto: Twitter Vlada RS
Andrej Šter, MZZ, na vladni novinarski konferenci. Foto: Twitter Vlada RS

Južna Amerika je v težavah

Po Šterovih besedah trenutna svetovna slika kaže, da je praktično celotna južnoameriška celina v velikih težavah in težkem epidemičnem položaju. "Potovanja tja niso prepovedana, so pa skoraj nemogoča, ker letalskih povezav enostavno ni. Na primer z Argentino, Brazilijo in še kakšno državo," je naštel. V Indiji se, tako Šter, stanje nekoliko umirja, a še vedno ostaja središče, od koder se okužbe širijo na sosednje države. Stanje je zapleteno tudi v Republiki Južni Afriki, od koder v Evropo ne morejo priti niti študentje, ki bi morali priti opravit izpite na študijske izmenjave, niti poslovni ljudje.

"Dostikrat dobivamo vprašanja – že leto in pol nisem videl bližnjih sorodnikov, mogoče v kakšni afriški državi, morda v Zalivu, Združenih arabskih emiratih, in potem se pokaže, da so pogoji za potovanje tja povezani s takšnimi formalnostmi, da se marsikdo odloči, da bo potovanje odložil," je pojasnil Šter in dodal, da na MZZ-ju ponudijo vse razpoložljive informacije, ne morejo pa z drugimi državami izpogajati, da bo nekdo lahko potoval nekam, kamor zaradi svojega statusa ne sme.

"Komplicirano" potovanje v ZDA

Šter je nato navedel primer, da še vedno niso mogoča turistična potovanja na ozemlje ZDA. "ZDA in EU se o tem dogovarjajo, a dogovora še ni, potovanja se vseeno dogajajo, a za tistega, ki bi na vsak način vztrajal, velja obveznost, da 14 dni pred vstopom na ozemlje ZDA preživi v eni od varnih držav, ki ni država schengenskega območja, to je ta čas lahko Hrvaška, Srbija, tudi Makedonija, če od tam leti kakšno letalo," je nadaljeval in dodal, da je to obveznost, ki "močno zakomplicira potovanje".

Državljani Evropske unije in schengenskega območja lahko po novem v Italijo vstopajo tudi z nacionalnim potrdilom o prebolelosti ali cepljenosti ter, kot je veljalo do zdaj, s potrdilom o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus. Potrdila so veljavna tudi brez QR-kode.

Od 1. julija na voljo "zeleni potni list"

Vse države, vključno s Slovenijo, se intenzivno pripravljajo na 1. julij, ko se bo začelo izdajati digitalno potrdilo za potovanje, ki bo za območje EU-ja zagotavljalo dokaj preprost prehod meje. "Zelo poenostavljeno povedano gre za harmonizirano in poenoteno obliko dokazil, ki jih lahko kot potnik pokažem državnim ustanovam, ki preverjajo zdravstveno stanje in pogoje za vstop v drugo državo. To ni nič novega, res pa je, da imajo države zdaj mnogo pojavnih oblik in formularjev. Za naprej bodo lahko pridobili QR-kodo, ljubkovalno ji rečemo zeleni potni list," je še pojasnil Šter in dodal, da če se bo ta sistem uveljavil, se utegnejo tudi druge države pridružiti temu sistemu EU-ja.

Bodo lahko t. i. QR-kodo evropskega enotnega potrdila dobili tudi ljudje, ki nimajo urejene digitalne identitete – kvalificiranega digitalnega potrdila SIGEN-CA ali smsPassa? "Kdor nima kvalifikacije, da bi lahko pridobil elektronsko obliko, bo lahko pridobil natisnjeno obliko, ki je ne bo imel na svojem pametnem telefonu, mu bo pa omogočala enak standard. Pomembno pa je vedeti, da QR-koda manifestira stanje v trenutku, ko smo si jo naložili na telefon ali natisnili na papir. Če se stanje spremeni, koda ne velja več. To je zlasti pomembno vedeti pri testiranjih, saj je najdaljša uporabnost testa 72 ur," je Šter odgovoril na novinarsko vprašanje.

Kako po novem potovati

O potovanju v bližnjo soseščino

"Naša JV soseščina je v relativno dobri epidemiološki kondiciji, države so praviloma zelene – z izjemo Črne gore, ki je oranžna, vse države omogočajo vstop z navadnimi dokumenti, res pa je, da smo zaznali nekaj primerov, ko so nas potniki obvestili, da jim s potrdilom o cepljenju ni uspelo vstopiti ali prečkati ozemlja Bosne in Hercegovine. To je po našem mnenju posledica tega, da tam cepljenje poteka zelo počasi, zato potrdila o cepljenju še nimajo med standardnimi dokumenti. Sicer pa velja, da če se odpravimo v Makedonijo, lahko gremo čez vse države na poti v tranzitu povsem brez ovir, če seveda imamo možnost kredibilno dokazati, da bomo lahko vstopili v ciljno državo. Zeleno je tudi Kosovo, a vemo, da je razmerje s Srbijo problematično do te mere, da Srbija tistim, ki bi vstopili na Kosovo iz tretje države in ne Srbije, očita, da so nezakonito vstopili v Srbijo, in jim oteži nadaljnje potovanje na ozemlje Srbije. To je dobro vedeti, ker bo potni list, ki vsebuje žig kosovske obmejne policije, imetniku predstavljal precejšen problem, a ta problem ni povezan s covidom," je še povedal Šter.

Kakšni so pogoji ob vračanju v Slovenijo?

Iz zelenih držav in območij je vstop prost, mora pa oseba dokazati, da je najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na zelenem območju. Za vračanje z oranžnih območij je potreben pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni in testirani). "Za vstop iz rdečih držav in območij bodo osebe poslane v 10-dnevno karanteno, so pa pri tem izjeme za tiste, ki bodo imeli potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju za prebolevnike in pa obe izjemi iz 8. in 9. člena odloka," je na vladni novinarski konferenci pojasnil Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije.

Zeleno in oranžno območje. Foto: Twitter Vlada RS
Zeleno in oranžno območje. Foto: Twitter Vlada RS
Rdeče območje. Foto: Twitter Vlada RS
Rdeče območje. Foto: Twitter Vlada RS