Naložba v zdravstvo se izplača, saj prinaša številne pozitivne učinke, je povedala Jakabova. Foto: BoBo
Naložba v zdravstvo se izplača, saj prinaša številne pozitivne učinke, je povedala Jakabova. Foto: BoBo
WHO: Slovenski zdravstveni sistem je učinkovit

Zaradi kopičenja nerešenih težav in afer smo spregledali, da je naš zdravstveni sistem med boljšimi v Evropi, je na srečanju ob obisku Zsuzsanne Jakab v Ljubljani poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Jakabova je v državnem svetu predstavila okvirne analize WHO-ja in poudarila, da je naš zdravstveni sistem trden in zelo dober pri zagotavljanju univerzalnega zdravstvenega zavarovanja. Sloveniji je svetovala, naj k reformam pristopa premišljeno, da ne bi ponovila napak drugih držav in zavrgla dobrih rešitev.

Rezultati Slovenije primerljivi z avstrijskimi
Kot glavna problema je izpostavila financiranje in organizacijo zdravstva, priporočila pa je tudi izboljšanje osnovnega zdravstva ter sodelovanja med osnovno, sekundarno in tercialno zdravstveno linijo.

Tega se zaveda tudi zdravstvena ministrica, ki pravi, da je čas za premišljeno doseganje izboljšav za večjo učinkovitost in kakovost zdravstvenega varstva, a hkrati je opozorila, da Slovenija s tretjino vloženega denarja že zdaj dosega enake ali celo boljše rezultate kot Avstrija.

Jakabova je izpostavila, da sta višanje življenjske dobe v Sloveniji ter nizka stopnja smrtnosti ob rojstvu tudi zaslugi slovenskega zdravstva. Slovenci pa od vseh Evropejcev iz lastnega žepa za zdravstvo doplačujejo najmanj, le 13 odstotkov.

Vlaganje v zdravstvo se obrestuje
Glede izdatkov za zdravstvo je opozorila, da ti ne smejo narasti. Nujna bo tudi usmerjenost v preventivo, promocijo zdravja, dolgotrajno oskrbo. "Vlaganje v zdravstvo se izplača, to je naložba, ne strošek. Prinaša ekonomske, socialne in okoljske pozitivne učinke," je še povedala Jakabova.

"Vemo, da moramo zagotoviti različne vire financiranja za zdravstvo, da ne bomo odvisni samo od prispevkov, da zagotovimo stabilnost zdravstvenih storitev. A ostajamo pri nameri, da na tak ali drugačen način preoblikujemo sedanje dopolnilno zavarovanje. Tudi zato, da bo bolj učinkovito, da ne bomo porabljali 50 ali 60 milijonov evrov za administrativne stroške, ki ne prinašajo dodane vrednosti," je na vprašanje, ali še vztraja pri svoji nameri ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, odgovorila ministrica Kolar Celarčeva.

WHO: Slovenski zdravstveni sistem je učinkovit