Na ZZZS-ju pričakujejo, da bo seznanjenost s stroški delovala preventivno. Foto: BoBo
Na ZZZS-ju pričakujejo, da bo seznanjenost s stroški delovala preventivno. Foto: BoBo
false
Cenejši od nas so le Hrvati, Madžari in Srbi. Nemci ali Avstrijci so pa tudi do dvakrat dražji, je dejal Samo Fakin. Foto: BoBo

Namen nove storitve je v tem, da se zavarovanci seznanijo s tem, koliko porabijo za zdravstvo. Informacijski sistem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je največji v državi, saj povezuje kar 16.000 računalnikov, več kot 2000 izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev, ob tem pa zagotavlja varnost podatkov vsakega posameznika, je dejal v. d. generalnega direktorja ZZZS-ja Samo Fakin.

Za vpogled v podatke bo zavarovanec potreboval številko svoje zdravstvene kartice in digitalno potrdilo, kar je zelo pomembno, saj gre za občutljive osebne podatke, ki so na ta način ustrezno varovani, je poudarila koordinatorica projekta Anka Bolka. Dostopni bodo podatki o izdatkih za zdravstvene storitve od leta 2013 dalje, za izdana zdravila in medicinske pripomočke pa so tudi starejši podatki.

Spodbuda k racionalnemu obnašanju
Pričakujejo, da bo seznanjenost zavarovancev s stroški njihovega zdravljenja pripomogla k temu, da bodo bolje skrbeli za svoje zdravje. Takšen način pa prinaša obenem neke vrste laični nadzor nad izvajalci zdravstvenih storitev in dobavitelji medicinskih pripomočkov.

Omogočena bo velika preglednost nad vsemi računi, ki jih je ZZZS v imenu zavarovancev poravnal za zdravstvene storitve, je poudarila predsednica upravnega odbora zavoda Lučka Böhm. Možnost vpogleda v stroške omogoča, da se ozavesti ljudi, koliko zdravstvo sploh stane, in jih spodbudi k racionalnejšemu obnašanju.

Brez informacijskega sistema ne gre, tehnološko napredna naravnanost zavoda pa si zasluži vse pohvale, tako ugotavlja Böhmova, saj elektronsko poslovanje omogoča tudi učinkovito in pregledno razpolaganje z denarjem. Podatki bodo pokazali tudi, kako uspešno se ZZZS pogaja za cene zdravstvenih storitev.

Slovenija ima nizke stroške
Glede stroškov za zdravstvo smo v Sloveniji bolj na repu mednarodnih primerjav in se ZZZS še dobro bojuje za cene zdravstvenih storitev, pravi Fakin. Cenejši od nas so le Hrvati, Madžari in Srbi. Avstrijci in Nemci pa so tudi do dvakrat dražji, dodaja.

Spletna rešitev je plod dela strokovnjakov ZZZS-ja, razvijajo pa tudi dodatne elektronske rešitve. Vodja informacijskega oddelka Tomaž Mračun je napovedal, da bodo do konca leta zagnali tudi spletno naročanje kartic zdravstvenega zavarovanja. Letno namreč izdajo 50.000 novih kartic.

Pripravljajo tudi rešitev elektronskega prijavljanja v zdravstveno zavarovanje za fizične osebe, letno se takšnih prijav nabere okoli 240.000 tisoč. Podobno bodo lahko starši v prihodnje v zdravstveno zavarovanje elektronsko prijavljali svoje otroke, dodaja Mračun.