Zanimanje za cepljenje proti covidu-19 je trenutno skoraj zanemarljivo. V Sloveniji je bilo letos po podatkih NIJZ-ja do sredine marca porabljenih nekaj manj kot 3700 odmerkov cepiva. Foto: EPA
Zanimanje za cepljenje proti covidu-19 je trenutno skoraj zanemarljivo. V Sloveniji je bilo letos po podatkih NIJZ-ja do sredine marca porabljenih nekaj manj kot 3700 odmerkov cepiva. Foto: EPA

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v novih priporočilih vsem še naprej priporočajo cepljenje z dvema osnovnima odmerkoma cepiva proti covidu-19 in dodatnim odmerkom. Najbolj ogroženim delom prebivalstva ob tem predlagajo cepljenje z dodatnimi odmerki, in sicer od šest do 12 mesecev po prejemu zadnjega odmerka cepiva, je WHO zapisal v izjavi za javnost, ki je bila v torek objavljena na spletni strani organizacije.

Vodja strokovne strateške skupine za cepljenje (SAGE) Hanna Nohynek je ob tem zagotovila, da so cepiva varna in učinkujejo proti razvoju hude bolezni in smrti. Priporočila sicer delijo prebivalstvo na tri prioritetne skupine za cepljenje glede na njihovo tveganje za razvoj hude bolezni in smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Sorodna novica Zavrženih že več kot 1,4 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, ki so okvirno stali 25 milijonov

Najnižjo prioriteto imajo otroci in zdravi mladostniki, v skupino s srednjo prioriteto sodijo zdravi odrasli, v skupino z najvišjo prioriteto pa starostniki, osebe s pridruženimi zdravstvenimi stanji, nosečnice in zdravstveni delavci.

Čeprav zdravim odraslim ne priporočajo več kot treh odmerkov, pa na WHO-ju poudarjajo, da cepljenje z dodatnimi odmerki ne predstavlja dodatnih tveganj.

Zanimanje za cepljenje je sicer letos nizko. Po podatkih NIJZ-ja je dva dodatna odmerka letos do sredine marca prejelo 2906 ljudi, en dodatni odmerek pa zgolj 412. S prvim odmerkom je bilo letos do sredine marca cepljenih 161 ljudi, z drugim odmerkom 183. Skupno je bilo letos tako porabljenih nekaj manj kot 3700 odmerkov cepiva.