Novo gorenjsko regijsko bolnišnico naj bi zgradili v roku šestih let (simbolična slika). Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Novo gorenjsko regijsko bolnišnico naj bi zgradili v roku šestih let (simbolična slika). Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je dejal, da se na Gorenjskem pogovarjajo o bolnišnici s približno 600 posteljami. "Za to potrebujemo približno 60.000 kvadratnih metrov veliko parcelo in še približno 40.000 kvadratnih metrov za morebitne širitve te bolnišnice v prihodnosti," je povedal Pintar.

Analizo z naslovom Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor – primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika je izdelalo podjetje Elmarkt iz Kopra. "Izbrali smo izvajalca, ki ni neposredno povezan s tem okoljem, prav z namenom, da bi dobili čim objektivnejšo presojo," je poudaril Pintar.

Občine imajo do petka čas, da na analizo podajo morebitne pripombe. "Te bomo ocenili in – če bo treba – korigirali ocene. Končna odločitev za lokacijo pa je v pristojnosti države in jo bo sprejela vlada," je dejal Pintar.

Vlada pa bo po njegovih besedah lokacijo določila po pripravi gradiva "v sorazmerno kratkem času", ta analiza pa je zgolj pripomoček za vladno odločitev.

V analizi so bile mogoče lokacije za bolnišnico ocenjene s časovnega in zdravstvenega vidika, vidika dostopnosti, primernosti prostora, izvedljivosti investicije in stroškov izgradnje bolnišnice. Skupaj pa je nekoliko več točk dobila lokacija v Radovljici.

Lokacija v Radovljici je cenejša in bolj izvedljiva

Direktor podjetja Elmarkt Andraž Eller je dejal, da z vidika dostopnosti posameznih naselij v regiji do posamezne lokacije za slabo minuto prednjači lokacija v Kranju, ta lokacija prednjači tudi z vidika družbene infrastrukture, ki je že na razpolago na tem območju. Z vidika prostorske strategije razvoja Slovenije do leta 2050 ustrezata obe lokaciji, prav tako sta obe približno enako izpostavljeni hrupu in enakovredni glede kraja bivanja zaposlenih.

Lokacija v Radovljici prednjači z vidika policentričnega razvoja regije, je cenejša in bolj izvedljiva. V Kranju je namreč lokacija evidentirana kot arheološko najdišče, kjer so predpisana izkopavanja, ob tem v Kranju po sredini parcele potekajo visokonapetostni kablovodi, ki bi jih bilo treba nujno prestaviti, za to pa sprejeti državni prostorski načrt. Lokacija v Radovljici je dostopnejša starejšim nad 65 let, po številu oskrbovancev v domovih starejših občanov pa je bil bolje ocenjen Kranj.

Po Pintarjevih besedah naj bi novo gorenjsko regijsko bolnišnico zgradili v roku šestih let, gradnja pa je ocenjena na 305 milijonov evrov. Vanjo bodo preselili nekatere dejavnosti iz Splošne bolnišnice Jesenice, ki bo ostala kot negovalna bolnišnica in morda tudi iz drugih gorenjskih bolnišnic. Novi bolnišnici se bo pridružil tudi urgentni center.

Ministrstvo je podjetju za analizo plačalo 34.500 evrov in DDV.

Kje bo nova gorenjska bolnišnica?

Kranjska občina želi popravke analize

Na Mestni občini Kranj so se odzvali, da analiza lokacij potrebuje številne popravke. Kranjski župan Matjaž Rakovec pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje presojo bistveno popravilo, preden o lokaciji odloča vlada.

Kranjska občina bo zato do konca tedna podala številne ugovore in pripombe na analizo, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Razočaran sem nad metodologijo analize in predvsem nad tem, da nekaterih naših argumentov sploh niso upoštevali," se je odzval Rakovec in dodal, da je pogrešal pojasnilo, kako so posamezna področja ovrednotili s točkami, kakšna so bila merila in kakšno težo so imela posamezna merila.

"Morda bi opozoril zgolj na en paradoks. Analiza je pokazala, da bosta komunalna oprema in samo zemljišče pri nas bistveno dražji kot v Radovljici, a hkrati so pripravljavci zapisali, da je Radovljica pravzaprav širše mestno območje Kranja. Torej bi morale biti tudi cene zemljišč enake. Takih nedoslednosti je še cel kup," je prepričan Rakovec.

Ob tem po njegovem mnenju analiza ni upoštevala dejstva, da bi bolnišnica v Kranju močno razbremenila Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Rakovec je tudi zavrnil ugotovitve analize, da je lokacija v Kranju manj primerna, ker bi bilo treba prestaviti daljnovod, zato pa bi bil potreben državni prostorski načrt, kar bi lahko časovno zamaknilo projekt. "Ne drži. To težavo lahko rešimo ob soglasju s pristojnim ministrstvom z istim občinskim podrobnim prostorskim načrtom, s katerim bomo v prostor umeščali že samo bolnišnico," je dejal in dodal, da je mestni svet pred kratkim sprejel sklep, da bo kar najhitreje sprejemal odločitve o teh dokumentih.

Ena od slabosti lokacije v Kranju naj bi bila tudi možnost arheološkega najdišča. Na kranjski občini odgovarjajo, da trenutno sploh ni znano, ali bodo izkopavanja res potrebna, prav tako ni znano, ali bi bila morda potrebna v Radovljici.

V sporočilu za javnost so navedli še, da ne drži, da bi se lahko pojavile težave pri pridobivanju zemljišč. Poudarjajo, da sta skoraj dve tretjini zemljišč že zdaj v javni lasti, torej v lasti občine ali države, preostali zasebni lastniki pa da so podpisali pismo o nameri prodaje zemljišč za potrebe bolnišnice.

Opozarjajo tudi, da niso bili enako obravnavani glede hrupa, analiza namreč kaže približno enako izpostavljenost. "Dars je za lokacijo v Radovljici izdal negativno mnenje zaradi hrupa, ki ga povzroča avtocesta. Te razlike med Kranjem in Radovljico analiza sploh ni upoštevala," je še poudaril Rakovec.