Zdravniki v primarnem zdravstvu niso odgovorni zgolj za pisanje napotnic, poudarja Poplas Susič. Foto: Shutterstock
Zdravniki v primarnem zdravstvu niso odgovorni zgolj za pisanje napotnic, poudarja Poplas Susič. Foto: Shutterstock

Iskanje kandidata, ki bi se lotil enega najzahtevnejših resorjev, se je znova izkazalo za zelo naporno, premier je namreč prvotno napovedoval, da bo novega kandidata ali kandidatko predstavil septembra. Številni znani obrazi in poznavalci sistema se v to ne želijo podati, nekateri pa še omahujejo, med temi tudi sedanja državna sekretarka, Valentina Prevolnik Rupel.

Novi minister mora priseči do 13. oktobra, kar pomeni, da premierju zmanjkuje časa.

Časa pa zmanjkuje predvsem bolnikom, tistim, ki nimajo svojega zdravnika, ne pridejo pravočasno do diagnoze, kaj šele do zdravljenja. Večino odgovorov na te izzive bi lahko prineslo okrepljeno primarno zdravstvo, je prepričana direktorica največjega zdravstvenega doma v državi, ljubljanskega, Antonija Poplas Susič.

Zdravstveni sistem je močan toliko, kot je močno primarno zdravstvo, pravi Poplas Susič in upa, da bo nova ministrica ali minister to prepoznal, saj je osnovno zdravstvo močno opevano, a že leta zanemarjano. "Čakalne vrste se ne urejajo z administrativnimi ukrepi na sekundarni ravni, ampak z ureditvijo dela in z intergriranim, celostnim pristopom do pacienta na primarni ravni."

Ne samo, da so družinski zdravniki, pediatri, ginekologi in drugi na primarni ravni odgovorni za pisanje napotnic, "ampak tudi za večino bolniških staležev, zdraviliških zdravljenj, predpisovanje zdravil". "Tukaj je primarno zdravstvo, ki ima v rokah ogromno možnosti potopiti ali pa obdržati zdravstveni sistem na nivoju," pravi.

Od dosedanjih besed, da je to prioriteta, je treba čim prej k dejanskim vlaganjem, saj vsebina je dobra, v tujini mnogokrat priznana. Ker je kriza predvsem v družinski medicini in ker je bazen, iz katerega bi jih črpali, pri nas prazen – denimo v Ljubljani so zaposlili osem tujcev, še 14 jih je v postopku – je korak v pravo smer izenačitev plačnih pogojev. "Pri koncesionarju lahko dobijo tudi do 800 evrov neto višjo plačo, kot pa jim lahko v skladu z razporeditvijo v plačni razred, čemur smo zavezani javni zavodi, nudi Zdravstveni dom Ljubljana," razlaga Poplas Susič.

Specialist primarec naj bo obravnavan enakovredno specialistu v bolnišnici, tako bosta zadovoljna tako zdravnik kot bolnik. Vse to pa ne pomeni, da ukrepi niso nujni tudi na bolnišnični ravni. Direktor največje bolnišnice, Marko Jug, novemu ministru ali ministrici, sporoča, naj usmeri sredstva v tiste storitve, ki ustvarjajo zdravje.

Kot je znano, trenutno funkcijo ministra za zdravje opravlja premier Robert Golob, Danijel Bešič Loredan je namreč s položaja odstopil v začetku julija, funkcija mu je prenehala 13. julija.