Komisija za aids pri ministrstvu za zdravje v času zaostrenih epidemioloških razmer poziva tudi k cepljenju proti covidu-19. To namreč lahko omeji širjenje okužb, kar je pogoj za zagotavljanje dostopa do drugih zdravstvenih storitev. "Precepljenost prebivalstva je ključna tudi za nemoten dostop do drugih zdravstvenih storitev, lažje odkrivanje in zdravljenje preostalih bolezni in okužb," je poudarila predsednica Komisije za aids Mojca Gobec.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po besedah infektologa Janeza Tomažiča z ljubljanske infekcijske klinike pravočasno testiranje na okužbo s HIV-om omogoča uspešnejše zdravljenje, obenem pa je ključno za preprečevanje nadaljnjih okužb. Tisti, ki se učinkovito zdravijo, namreč ne morejo prenašati okužbe naprej na druge, saj nezaznavnost virusa v krvi pomeni, da se virus ne more prenašati - kar velja v javnem življenju kot tudi v zdravstvu.

Okužba z virusom HIV se sicer prenaša predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi osebami, ki niso zdravljene, ter z vbrizganjem mamil z uporabljenimi injekcijami.

Okužba z virusoma hepatitisov C in B, ki lahko povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih, pa se prenaša predvsem z okuženo krvjo in krvnimi pripravki. Pogosto se tudi ta prenaša z menjavo pribora za injiciranje med uživalci drog, pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic, lahko tudi pri nezaščitenih spolnih odnosih.

V Sloveniji testiranje na to okužbo svetujejo vsem, ki so prejeli kri ali krvne pripravke pred letom 1993. Cepiva proti hepatitisu C ni na voljo, obstaja pa učinkovito zdravljenje, ki omogoči odstranitev virusa hepatitisa C iz telesa. Je pa na voljo cepljenje proti hepatitisu B od leta 1998 in je vključeno v nacionalni program cepljenja otrok, ki se je sprva izvajalo pred vstopom v šolo, od leta 2020 dalje pa se je priključilo ostalim obveznim cepljenjem v prvem letu starosti. Cepivo daje dolgotrajno zaščito, ki je najverjetneje dosmrtna.

Testirate se lahko tudi pri izbranem zdravniku ali anonimno na kliniki

Infektologinja Mojca Matičič je ob tem spomnila, da so spolno prenosljive okužbe še vedno v porastu povsod po svetu, tudi v Sloveniji, in predstavljajo pomemben zdravstveni problem. Pogosto lahko potekajo brez značilnih bolezenskih znakov, zato okuženi ne poiščejo zdravniške pomoči in okužbe ne zdravijo pravočasno, kar lahko privede do hudih, celo življenje ogrožajočih zapletov.

Vse, ki so se kadar koli izpostavili tveganju za okužbe, komisija za aids poziva, da se testirajo. Testiranje na okužbo s HIV-om ali z virusoma hepatitisov B in C je na voljo tudi pri izbranem zdravniku.

Anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusi HIV ter hepatitisov B in C je dostopno na infekcijski kliniki. Samoplačniško testiranje na okužbo z omenjenimi virusi ter na sifilis poteka na zavodu za transfuzijsko medicino.

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, Društvo Legebitra v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani izvaja testiranje na HIV, virusa hepatitisov B in C ter testiranje na sifilis in gonorejo. Testiranja potekajo v Ljubljani in v desetih drugih krajih po Sloveniji.