Dolenc je bil več desetletij med najboljšimi nevrokirurgi na svetu. Foto: MMC RTV SLO
Dolenc je bil več desetletij med najboljšimi nevrokirurgi na svetu. Foto: MMC RTV SLO

Kot poroča Radio Slovenija, je KPK za dokumentacijo v povezavi z zahtevkom Izraelca Eliyaha Mesika, ki ga je leta 1992 operiral Vinko Dolenc, zaprosil na podlagi prijave zaposlenega v ljubljanskem UKC-ju.
Ta je podvomil o verodostojnosti dokumentacije, saj naj bi bil njen namen le to, da bi lahko Dolenc plačilo odškodnine prevalil na bolnišnico oziroma na javno zdravstveno blagajno, še poroča Radio Slovenija.
6,3 milijona evrov odškodnine
Dolenc mora izraelskemu bolniku Mesiku, kateremu je dolgo tega operiral možganski tumor, po odločitvi izraelskega sodišča plačati 6,3 milijona evrov zaradi malomarnega zdravljenja. Dan po operaciji so se začeli zapleti, Mesik je ostal trajni invalid. Dolenčev zastopnik je na ustavno sodišče vložil pritožbo zoper sklep o priznanju sodbe izraelskega sodišča.

Sum vpisa fiktivnega dolga
Z zadevo se ukvarjajo tudi ljubljanski kriminalisti, ki so Dolenca ovadili, saj naj bi po razsodni izraelskega sodišča z vpisom zemljiškega dolga zavaroval svoje premoženje.

Slovensko vrhovno sodišče pa je v četrtek objavilo dokumentacijo, povezano s primerom, iz katere je razvidno, da je Dolenc z različnimi pravnimi sredstvi skušal zadrževati postopke in sojenje v Izraelu.

V UKC-ju Ljubljana pa so zatrdili, da so bili Dolencu pripravljeni nuditi vso potrebno pravno pomoč ter kriti stroške postopka, da pa se ponujene pomoči ni odločil izkoristiti, še poroča STA.
Dolenc sicer ves čas zatrjuje, da sojenje v Izraelu ni bilo pravično, pritrjujejo pa mu tudi nekateri znani slovenski pravniki.