Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Letošnja akcija 40 dni brez alkohola bo potekala od danes do 30. marca. Odpoved alkoholu je namenjena solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi posledic, ki jih povzroči alkoholizem v družini in v prometu ter alkoholikom samim. Akcija omogoča tudi oseben razmislek o odnosu do alkohola, je ob začetku akcije na novinarski konferenci poudaril generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Akcija prav tako predstavlja stalno preventivno delo na področju odnosa do alkohola v družbi. "Kot družba moramo vedno postavljati meje vsiljevanju alkohola," je dejal. Alkohol gre po Tomažičevih besedah z roko v roki z revščino in slabim mentalnim zdravjem. Ljudje, ki se znajdejo v stiskah, ga uporabljajo za uteho, vendar jih vedno vodi v še večjo stisko.

Ambasadorka letošnje akcije, slovenska pevka Monika Avsenik je poudarila, da se kultura pitja alkohola zelo odraža v zabavni industriji, kjer velja prepričanje, da je za zabavo potreben alkohol. Mlade poziva, naj vir veselja poiščejo drugje.

Po besedah direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Simone Felser se je delež smrtnih prometnih nesreč zaradi alkohola lani spet povečal. "Dostopnost in sprejemljivost alkohola se odražata v družbi in žal se to odraža tudi v prometu," je dejala.

Slovenija se uvršča v evropski vrh po količini popitega alkohola

Po količini popitega alkohola se v Sloveniji uvrščamo v evropski vrh, je poudarila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko. Leta 2022 sta v državi zaradi alkohola vsak dan umrli dve osebi. Na ministrstvu so po njenih besedah prepoznali potrebo po celovitem pristopu, izvajajo številne aktivnosti, prednost pa dajejo preventivi in ozaveščanju.

Slovenci gradimo kulturo na športu, medsebojni pomoči, pa tudi pitju alkohola, meni tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Karmen Henigsman. Kljub kriminalnim dejanjem, prometnim nesrečam in zdravstvenim težavam, v katere vodi alkohol, si slovenska družba vseeno ne zna predstavljati življenja brez pitja alkohola. Posledice alkoholizma pa poleg alkoholikov trpijo tudi njihovi družinski člani.

Z alkoholizmom se spopada vsaka četrta slovenska družina

Družinski član, ki pije, pogosto nima motivacije za zdravljenje, je opozorila Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net. Drugi okoli njega trpijo in bi poiskali pomoč, vendar menijo, da še ni dovolj hudo, in ne vedo, kam bi se obrnili. Z akcijo želijo organizatorji zato družbi ponuditi več informacij in poglobiti razumevanje problematike. Z alkoholizmom se sooča vsaka četrta slovenska družina, je poudarila Verovšek.

Akciji pa so se letos pridružili tudi Strojni krožki Slovenije. Predstavnik organizacije Marjan Dolenšek je zatrdil, da želijo s tem nagovoriti populacijo slovenskih kmetov, za katero še vedno veja stereotip, da je treba pri delu "nekaj spit". Pitje alkohola pa ne gre skupaj z varno uporabo strojev, varno vožnjo in harmonijo v družbi in družini, je dejal Dolenšek.