Letos je akcija poudarila, da odgovorno ravnanje zahteva osebno odločitev za zmernost pri pitju ali celo odpoved alkoholu, so sporočili iz Slovenske karitas. Foto: Reuters
Letos je akcija poudarila, da odgovorno ravnanje zahteva osebno odločitev za zmernost pri pitju ali celo odpoved alkoholu, so sporočili iz Slovenske karitas. Foto: Reuters

V času epidemije covida-19 se je tveganje za čezmerno pitje alkohola povečalo. "To je za marsikoga čas negotovosti in čas, ko se zavemo, da vsega ne zmoremo nadzorovati, kar lahko vzbuja občutke strahu, jeze, nemoči in žalosti ter povzroča stres. V takih trenutkih iščemo načine, kako bi se tega počutja znebili," je pojasnila psihologinja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Karmen Henigsman.

"Marsikdo pomisli na alkohol ali tudi poseže po njem v upanju, da bodo ti občutki izginili. Vendar alkohol ni rešitev, saj zmanjšuje odpornost, razdira odnose in osebno stisko še poveča," je opozorila.

Alkohol kljub vztrajnemu delovanju številnih organizacij ostaja precej nedotakljiva tema, o kateri zasebno ne maramo govoriti, pa je poudaril generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

"Z alkoholom se spopada vsaka četrta slovenska družina, pravočasno pomoč poiščejo le redki. Čas je, da tega problema ne skrivamo, o njem spregovorimo odprto, skupaj iščemo ustrezno podporo pri reševanju stisk in s svojim zgledom obrnemo stanje na bolje," je povedal.

"Tudi povezovanje različnih ustanov je tisto, ki daje glas stroke za zmernost, hkrati prisluhne žrtvam alkohola na cesti, zdravju in v družinah ter kaže vsem, ki so na meji ali že čez, veliko možnosti, da spremenijo svoj način življenja," je še dejal.

Sorodna novica Akcija 40 dni brez alkohola s šahovsko simboliko poziva k pametnim potezam

Že šestnajsto leto zapored

Tradicionalna akcija, ki se je končala v soboto, je letos potekala že šestnajstič. Potekala je pod geslom Moja poteza, ki sporoča, da preudarno in odgovorno ravnanje do sebe in drugih zahteva osebno odločitev za zmernost pri pitju ali celo odpoved alkoholu za vse življenje. Izbira vsakega posameznika je, ali bo dal prednost alkoholu ali pa zdravju, dobrim odnosom, družini, službi in prijateljem.

Med drugim so pripravili tudi strokovno srečanje Mreža organizacij za pomoč pri težavah z alkoholom se predstavlja. Na njem je več kot devetdeset sodelujočih strokovnjakov izmenjalo primere dobre prakse ter potrdilo pomen povezovanja.

Akcijo soorganizirajo Slovenska karitas, Agencija za varnost prometa in portal Med.Over.Net ob podpori NIJZ-ja. Sodelujejo pa tudi druge organizacije. Letos je velik del aktivnosti zaradi epidemije potekal na spletu, prvič so po spletu darovali tudi tradicionalno mašo za alkoholike in njihove družine. Ambasadorka letošnje akcije je bila svetovna šahovska velemojstrica Laura Unuk.