Zamenjava pri vodenju velenjskega ZD-ja je bila tudi edina točka izredne seje sveta zavoda. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Zamenjava pri vodenju velenjskega ZD-ja je bila tudi edina točka izredne seje sveta zavoda. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Predsednik sveta zavoda Leopold Rezar je dejal, da je odločitev soglasno sprejelo vseh pet prisotnih članov sveta in da praktično ni bilo razprave. Dva člana sveta sta bila odsotna.

Predlog za sporazumno prekinitev delovnega razmerja na mestu direktorja je podal Šteharnik, ki je pripravil tudi osnutek sporazuma, dopolnila pa ga je pravna služba. Šteharnik je že na začetku aprila povedal, da odhod ni posledica tragičnega dogodka konec marca, ampak razhajanj med njim in velenjskim županom Petrom Dermolom o razvoju in prihodnosti zdravstva v Velenju.

Njegova želja je bila, da ostane v ZD-ju Velenje, kar mu omogoča tudi dozdajšnja pogodba o zaposlitvi, je pojasnil Rezar. Zasedel bo prosto delovno mesto svetovalca, ki je sistemizirano. Rezar je dodal, da so glede na dobre ekonomske učinke njegovega vodenja zavoda veseli, da bo ostal v zavodu.

Razpis bo objavil nov svet zavoda

Mesto v. d. direktorice bo Maja Škerjanec predvidoma nastopila s 4. majem. "S tem bo v bistvu združevala funkciji strokovne vodje in direktorja," je dejal Rezar. Imenovana je za največ eno leto oz. do imenovanja direktorja s polnimi pooblastili.

Postopek javnega razpisa za imenovanje direktorja ZD-ja Velenje bo vodil nov svet zavoda, saj zdajšnji sestavi mandat poteče s 7. majem. Nov svet ZD-ja Velenje bo po spremembah odloka o ustanovitvi zavoda 11-članski, v njem pa bo velenjska občina imela šest članov. Do zdaj je v svetu ZD-ja Velenje imela dva člana.

O tragičnem dogodku nič novega

Medtem glede morebitnega zunanjega strokovnega nadzora v ZD-ju Velenje zaradi tragičnega dogodka konec marca, ko je na poti v zdravstveni dom umrl 74-letni občan, ki se je zaradi hudih bolečin tja drugič v manj kot dveh urah odpeljal sam z avtomobilom, ni znanega še nič novega. Po navedbah ZD-ja Velenje je nadzor pokazal, da vzrok smrti bolnika in razlog iskanja zdravstvene pomoči nista bila povezana. Pokojni naj bi namreč umrl zaradi anevrizme, medtem ko naj bi usodnega dne pomoč iskal zaradi bolečin ob ledvičnih kamnih. Po navedbah notranjega nadzora ZD-ja Velenje smrti v nobenem primeru ne bi mogli preprečiti.

Dogodek še vedno obravnavata tudi policija in zdravniška zbornica.