Ministrstvo za zdravje je na novinarski konferenci predstavilo podrobnosti smrti pacienta na poti v ZD Velenje. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Ministrstvo za zdravje je na novinarski konferenci predstavilo podrobnosti smrti pacienta na poti v ZD Velenje. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Sorodna novica Minister: Morebitna zdravniška stavka bo nezakonita, ker ni napovedana. Fides: Minister zavaja.

V sredo zjutraj je na poti v Zdravstveni dom Velenje umrl 74-letni občan, ki se je tja drugič v manj kot dveh urah odpeljal sam. Minister za zdravje je na novinarski konferenci svojcem umrlega izrekel sožalje.

Na številko 112 je pacient prvič poklical ob 4.02 in nato ob 4.30 prišel v dežurno ambulanto Zdravstvenega doma Velenje. "Dobil je ustrezno terapijo in napotitev na nadaljnje bolnišnično zdravljenje," je opis časovnice dogodka začel Darko Čander, ki je na ministrstvu za zdravje zadolžen za področje nujne medicinske pomoči. Nato je bil moški napoten domov, a je ob 5.08 ponovno poklical na številko 112 in bil prevezan v dežurno ambulanto ZD-ja Velenja. Ker je bil pred manj kot uro obravnavan v ambulanti, so ga prevezali k dežurni zdravnici. Ta se je po pogovoru s pacientom odločila, naj se vrne v ambulanto. Ob 5.26 pa je na številko 112 poklical očividec, ki je bil priča prometne nesreče v bližini zdravstvenega doma. Štiri minute pozneje je ekipa nujne medicinske pomoči prispela do kraja nesreče. 74-letniku niso mogli več pomagati, ob 6.30 so pokojnika prepeljali v ZD Velenje.

"ZD Velenje ima ločen program dežurne službe, ki deluje v času dežurstva," je pojasnil Darko Čander. V eni ekipi je zdravnik z medicinsko sestro, ki izvaja preglede v ambulanti. Druga je mobilna ekipa, ki v omenjenem času ni bila zasedena z drugimi intervencijami in bi torej lahko opravila prevoz 74-letnika.

"Kar je nenavadno, je to, da so pokojnika prepeljali v ZD Velenje ob 6.30, kjer je ostal do približno 8.30," je glede dogodka dejal minister za zdravje Daniel Bešič Loredan in dodal, da v času dogodka, od 5. ure dalje, ko je 74-letnik klical v ZD Velenje, ekipa nujne zdravstvene pomoči ni bila zasedena.

Ko je novica prišla v javnost, smo namreč poročali, da prevoz nujne medicinske pomoči v času klica pacienta ni bil na voljo.

Direktor ZD-ja Velenje: Ekipa je postopala v skladu s pravilnikom

Direktor ZD-ja Velenje Janko Šteharnik pa je na novinarski konferenci zatrdil, da je vseh sedem zaposlenih, ki so bili v času dogodka na delu v zdravstvenem domu, postopalo popolnoma pravilno. "Kdor razume delo nujne medicinske pomoči in delo dežurne ambulante, razume tudi razlike. Pacient v nobenem trenutku ne z dokumentacijo ne z besedo o nobenem drugem stanju razen tega, ki mu je povzročalo bolečino, ni informiral zdravstvenih delavcev," je dejal Šteharnik. Preden bi se na daljavo vključil na novinarsko konferenco, je direktor sodeloval v komisiji ZD-ja Velenje, ki je obravnavala sredni dogodek in ugotovila, da stanje pacienta ni bilo prepoznano kot ogrožajoče

"Situacija pacienta po oceni ni bila nujna, ker ledvični kamni niso smrtno nevarna situacija, zaradi tega tudi niso uporabili nujnih vozil. Pacientu so dali napotnico in bi ga ob 7. uri prepeljali v bolnišnico," je pojasnil Šteharnik.

"Naključje, ki je v medicini vedno mogoče, je povzročilo neprijeten dogodek, za kar nam je zelo žal," je dejal. A ekipa, ki je bila v času dogodka na delu v ZD-ju Velenje, je po zagotovilih direktorja delovala v skladu s pravilnikom. Posnetki klicev na številko 112 še niso dostopni, trajalo pa bi lahko še mesec dni, preden jih pridobijo, je dejal Štahernik. Minister Bešič Loredan je dodal, da bodo posnetke zahtevali nemudoma.

Minister od ZD Velenje pričakuje izredni strokovni nadzor

Odrejen izredni nadzor

"Podobno kot smo reagirali ob dogodku v Celju, smo reagirali tudi sedaj. Takoj in z jasnim stališčem, da je potrebno takšne dogodke najprej ustrezno razjasniti, ugotoviti ali gre za sistemsko anomalijo ali gre za lokalno nepravilnost, če temu tako rečemo, ali gre za strokovno napako," je na petkovi novinarski konferenci ministrstva za zdravje povedal minister Danijel Bešič Loredan, ki je govor začel z opravičilom in sožaljem družini umrlega v Velenju.

"Na ministrstvu bomo, preden bomo kakor koli ukrepali, od zdravstvenega doma zahtevali, da opravi izredni strokovni nadzor, zahtevali bomo, da se nam jasno predstavi, kaj je bilo v dežurni ambulanti narejeno, ali je bil podan izvid ali je bila pacientu samo predana napotnica za urologa s stopnjo nujnosti, zanimalo nas bo, kakšno matrico sprejema klicev imajo v ZD-ju Velenje, ali je enaka kot v vseh ostalih službah nujne medicinske pomoči. Je bila matrica izpolnjena? Na podlagi česa se je odločilo, da pacient ni nujen," se je vprašal minister Bešič Loredan. Razjasniti bo treba okoliščine, zakaj se na drugi klic niso odzvali, je dejal minister. Kot je dodal, je tudi sam več let delal v dežurni ambulanti in klic pacienta pol ure po tem, ko je bil obravnavan, je običajno znak, da nekaj ni v redu.

Zastopnica pacientov: Tak dogodek poglobi nezaupanje

Zastopnica pacientovih pravic iz območne enote Celje Cvetka Jurak je za Odmeve povedala, da vsak tak dogodek vzbudi v ljudeh ogorčenje in poglobi nezaupanje v zdravstveni sistem in delo zdravstvenih delavcev. "Trenutno slišimo dve zgodbi – ene je tista, ki jo govori ZD Velenje, ki je v notranjem nadzoru ugotovil, da so ravnali v redu, druga pa je tista, ki se sliši med ljudmi. Počakati bomo morali na zunanji strokovni nadzor," je poudarila.

Povedala je, da to ni prvi primer, ko rešilni avtomobil do bolnika ni prišel pravočasno: "Žal sem se že srečala s primerom, ko je gospod klical rešilni avtomobil na številko 112, a ta ni uspel pravočasno priti, saj je bil prezaseden." Prav zato je prepričana, da ti dogodki kažejo, da je treba nekaj ukreniti pri sistemu nujne pomoči. "A velika težava je pomanjkanje urgentnih zdravnikov," je opozorila.

Je treba spremeniti sistem nujne pomoči?

Vzpostavitev enotne mreže nujne medicinske pomoči

Minister Bešič Loredan je ob tem povedal, da že nekaj mesecev poteka priprava prenove nujne medicinske pomoči. Dokument, pri katerem po besedah ministra sodeluje 30 strokovnjakov, bo zaključen prihodnji teden, ko ga bo prejelo ministrstvo za zdravje. Dokument bo podlaga za javno razpravo in zaključek enotne mreže izvajanja nujne medicinske pomoči. "Primer potrjuje enega od zapisanih dejstev: Trenutna organizacija nujne medicinske pomoči ne sledi razvoju stroke in se ne prilagaja resničnim potrebam prebivalstva in predstavlja vedno večja varnostna tveganja. Manjka ji jasna vizija razvoja in koherentno vodenje in ni kadrovsko vzdržna." Šele ko bodo vsi izvajalci NMP-ja vključeni v enotni dispečerski sistem zdravstva, kjer bodo matrice odgovorov na klic nujne medicinske pomoči popolnoma jasne, do česa takšnega ne bo več prihajalo, je dejal Bešič Loredan. Uvedbo enotne mreže NMP-ja po Sloveniji je napovedal v začetku leta 2024.

Direktor ZD-ja Velenje je ob tem opomnil, da je v ZD-ju Velenje organizirana ena od štirih ekip nujne medicinske pomoči v Sloveniji, ki niso umeščene v bolnišnicah. "V taki situaciji je pacient, ki je v okviru NMP-ja prišel v bolnico, absolutno v prednosti. Če bi bil naš pacient obravnavan v bolnici, bi bila situacija drugačna." Zato je po njegovih besedah v prihodnje treba razmisliti o smiselnosti dežurnih služb, ki nimajo ponoči na razpolago niti laboratorija.

Policija preverja sum kaznivega dejanja

Glede srednega dogodka v Velenju pa so s Policijske uprave Celje danes sporočili, da so bili v sredo okoli 5.30 obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila na Kidričevi cesti in v kateri je umrl 74-letni moški.

Sorodna novica Ker ni bilo rešilnega avtomobila, se je do ZD-ja peljal sam in na poti umrl

Nesrečo policija obravnava kot prometni dogodek, preverja pa tudi, ali obstaja sum morebitnega kaznivega dejanja.

Po podatkih policije je voznik v bližini križišča Kidričeve in Vodnikove ceste nenadoma prižgal vse štiri smerokaze, zapeljal v desno in trčil v kovinsko ograjo. Od kovinske ograje ga je odbilo v levo čez oba prometna pasova, kjer je zapeljal čez robnik in z vozilom obstal na živi meji, ki ločuje smerni vozišči.

Očividec dogodka je o dogajanju obvestil reševalce, ki so 74-letniku na kraju poskušali pomagati, vendar je bilo prepozno. "Ugotovljeno je bilo, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče. Zadevo zato obravnavamo kot prometni dogodek," so navedli na Policijski upravi Celje.

Glede na četrtkove objave v medijih o okoliščinah, ki naj bi privedle do omenjenega dogodka, so policisti takoj začeli zbirati obvestila in preverjati vse okoliščine glede obstoja suma morebitnega kaznivega dejanja, so še zapisali pri PU-ju Celje.