Miselnost, da trava zdravi vse, je nevarna, so opozorili na NIJZ-ju. Foto: EPA
Miselnost, da trava zdravi vse, je nevarna, so opozorili na NIJZ-ju. Foto: EPA
false
Zdravniki si želijo ureditve zdravljenja z medicinsko konopljo. Foto: BoBo
false
Dostop naj bo omogočen prek lekarn, so predlagali. Foto: BoBo

Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je dejal, da zdravniki pričakujejo oblikovanje ustrezne pravne podlage, ki bo uredila področje zdravljenja z medicinsko konopljo. Menijo, da bi zdravljenje morala plačati zdravstvena zavarovalnica in da bi morala medicinska konoplja biti zagotovljena v količini, da bi zadoščala za vse bolnike, ki potrebujejo tovrstno zdravljenje.

Prek Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) je delovna skupina za predpisovanje medicinske konoplje že zaprosila različne razširjene strokovne kolegije in sekcije zbornice, da določijo indikacije in kontraindikacije za njeno uporabo pri zdravljenju. Konoplja ima terapevtski potencial, a smo šele na začetku spoznavanja tega potenciala, je dodal Krek.
.

ZL zahteva sejo o legalizaciji
Poslanska skupina ZL-ja zahteva nujno sejo odbora državnega zbora (DZ) za zdravstvo, na kateri bi razpravljali o legalizaciji uporabe in gojenju konoplje za medicinske namene. Ministrstvu za zdravje naj odbor naloži pripravo ustreznih pravnih podlag, ki bodo v Sloveniji omogočale pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene.
.
V ZL-ju še predlagajo, da v Sloveniji omogočijo gojenje konoplje, saj tako po njihovem mnenju ne bomo odvisni od uvoza, ampak bo omogočena samooskrba. V naslednjem koraku pa ZL napoveduje predlog za popolno legalizacijo konoplje.

.
Konoplja ni čudežno zdravilo
Medicinska konoplja se po svetu že uporablja za zdravljenje različnih obolenj, a praviloma v kombinaciji z drugimi zdravili. Krek svari pred miselnostjo, da konoplja zdravi kar vse po vrsti. Zaradi obljub o čudežnih ozdravitvah ljudje opuščajo uradno zdravljenje, nekateri so tudi umrli, čeprav bi sicer ob nadaljevanju zdravljenja lahko preživeli, je opozoril.

Konoplja v medicinske namene je nadzorovana in standardizirana, s poznano vsebnostjo različnih substanc in ustrezno določenim terapevtskim odmerkom, česar pri smolah in drugih doma narejenih derivatih iz konoplje, ki jih je mogoče kupiti na črnem trgu, ni. Videti je mogoče primere nekritičnega jemanja konoplje, bodisi v smoli ali olju, ki sploh ni na mestu, je izpostavila Danica Rotar Pavlič in opozorila, da lahko pri napačni uporabi sledi poslabšanje stanja.

V spletni anketi, v kateri je sodelovalo 642 zdravnikov, je kar 64 odstotkov zdravnikov podprlo uvedbo medicinske konoplje v zdravljenje bolnikov, obenem pa je večina zdravnikov menila, da slabo pozna indikacije. Kar 95 odstotkov jih je ocenilo, da potrebujejo na tem področju dodatna znanja. V novembru bodo pripravili prvo izobraževanje za zdravnike na tem področju, po splošnem delu bo drugi del posvečen predvsem paliativnemu zdravljenju.