Ustanovitelj Kirurgije Bitenc Marko Bitenc je kritičen do novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bi lahko po njegovem mnenju vodila v to, da bi zasebniki zmanjšali svoja vlaganja v opremo. Foto: BoBo
Ustanovitelj Kirurgije Bitenc Marko Bitenc je kritičen do novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bi lahko po njegovem mnenju vodila v to, da bi zasebniki zmanjšali svoja vlaganja v opremo. Foto: BoBo
Bolniki in zdravniki na shodu opozarjali na težave

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je ministrici očital populizem in kot neresničen označil očitek zdravnikom, da se zavzemajo za privatizacijo zdravstva. Poudaril je, da se zavzemajo za krepitev javnega zdravstva, a menijo, da je univerzalna košarica pravic utopična in neuresničljiva ideja. "Stanje, kakršno je, omogoča, da je zdravstvo dostopno tistim, ki imajo več denarja, ne pa povprečnim državljanom," je bil oster.

Prav tako je zavrnil očitek, da zdravniki zavračajo sodelovanje z ministrico, in dodal, da Kolar Celarčeva sprejema vse ključne zakone in resolucijo brez sodelovanja zbornice.

Glede težav mariborske anestezije pa je kot neresnične označil navedbe, da Kolar Celarčeva ni bila seznanjena z razmerami v UKC-ju, saj da ima ministrica že dve leti v predalu tri strokovne nadzore na tem oddelku.

Kuštrin: Ministrica straši
Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin pa se je obregnil ob analizo zdravstvenega sistema, ki je davkoplačevalce stala 400.000 evrov. "To je stvar, ki bi jo sposoben minister naredil v tednu dni," je dejal.

Po njegovem mnenju pa je najhujše to, da Kolar Celarčeva straši ljudi z reformami in pri njih vzbuja nezaupanje in kaže na zdravnike kot tiste, ki bi se radi polastili zdravstvenih ustanov. To je zanj "dokaz, da nima moralnih in ne strokovnih vrednot" in pričakuje, da jo bo premier odstavil.

Apatičnost in depresija slovenskega zdravstva
Z ministrico in njenim delom niso zadovoljni niti v Društvu za zdravje naroda. Predsednik društva Ocvirk je mnenja, da so razmere v slovenskem zdravstvu postale tako depresivne in problematične, da se je zdravnikov polastila apatija.

Naštel je številne težave v slovenskem zdravstvu in tudi on pozval vlado, naj razreši Kolar Celarčevo ter naj ministrstvo za zdravje takoj umakne predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ureja tudi koncesionarstvo.

Predlogu novele, ki ureja koncesionarstvo, nasprotuje tudi predsednica Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Helena Mole. Sicer priznava, da predlog novele neposredno ne ukinja koncesij, a način, kakor je napisan zakon, kaže namero po usihanju koncesij, je dejala.

"Če gledam aktualno koalicijo, smo do neke mere v težavah," je pritrdil tudi nekdanji minister za zdravje in danes predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Tomaž Gantar. "Z novimi ministri in ekipo bi le dodatno odmikali probleme. Verjamem, da se da še rešiti. Če se ne da, bo moral tudi Cerar povleči poteze," je dodal. Poudaril je, da časa za čakanje na reformo več ni in če ministrica ne bo januarja predstavila rešitev, "bomo tudi znotraj koalicije zahtevali drugačen način dela, kot je bil do zdaj".

Bolniki in zdravniki na shodu opozarjali na težave