Zakon o zdravniški službi po Polhovih navedbah že podrobno ureja področja, kot so specializacija, zdravniška zbornica in delovni čas zdravnikov. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o zdravniški službi po Polhovih navedbah že podrobno ureja področja, kot so specializacija, zdravniška zbornica in delovni čas zdravnikov. Foto: MMC RTV SLO

Po današnjem srečanju je pojasnil, da določb, ki so že urejene v zakonu o zdravniški službi, ni smiselno vnašati v novi zakon, minister pa je obljubil podporo skupnim rešitvam.

Nerešenih zadev je ostalo malo, zdaj pa so po Polhovih besedah na vrsti pravniki, da pripravijo čistopis. Pripravljen bi utegnil biti že do konca leta. Če v tem času ne bo novih konceptualnih rešitev, bo za njih stvar usklajena, je poudaril podpredsednik Fiedesa.

Zavod ali agencija?
Urediti je sicer treba še dilemo, ali ustanoviti agencijo ali zavod na področju skrbi za kakovost. Polh je razložil, da se zavzemajo, da bi se kakovost in nadzor urejala kot nek zavod v okviru Inštituta za varovanje zdravja. Po drugi strani pa minister za zdravje Borut Miklavčič meni, da bi bilo bolje ustanoviti agencijo, ker bi bila financirana iz proračuna in bi s tem lažje zagotavljali obstoj take agencije.

Zakon o zdravniški službi po Polhovih navedbah že podrobno ureja področja, kot so specializacija, zdravniška zbornica, delovni čas zdravnikov. Kot je Polh dejal glede omejevanja delovnega časa, ki ga predvideva osnutek zakona o zdravstveni dejavnosti, je to v zakonu o zdravniški službi podrobno urejeno in usklajeno tudi z evropsko direktivo o delovnem času.

Omejitev delovnega časa bi pomenila blokiranja
Delodajalec lahko v primeru večjih potreb sklene z zdravnikom pogodbo, da zdravnik v določenem času opravi več dela, pojasnjuje Polh. Omejitev delovnega časa bi po njegovem pomenila blokiranja. Kot je omenil, zdravstveni minister pravi, da lahko to omejitev dvignejo, kakor jim ustreza. Vendar se s tem ne strinja, saj je to vsaj za današnje razmere neživljenjsko.

Kot so z ministrstva za zdravje sporočili že v petek, bo minister s sodelavci današnje srečanje predvidoma komentiral v ponedeljek.