Zdravniški sindikat Fides meni, da se jim ministrica za zdravje izmika, saj je večkrat preložila napovedani sestanek. Foto: BoBo
Zdravniški sindikat Fides meni, da se jim ministrica za zdravje izmika, saj je večkrat preložila napovedani sestanek. Foto: BoBo
Je na obzorju nova stavka zdravnikov?

Obstoječi zdravstveni sistem ne ponuja veliko niti uporabnikom niti izvajalcem storitev, zato je po mnenju sindikata potreben korenitih sprememb. Prav zato so v sindikatu v sodelovanju z zdravniškimi organizacijami pred dobrim letom dni pripravili predloge za strateške usmeritve, ki bi pomagale reševati krizo v zdravstvenem sistemu. Vendar na predloge še niso prejeli nobenega odziva.

Tudi aktualna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celec ne vzbuja optimizma pri Fidesu, saj z njo nimajo nobenega dialoga. Večkrat so se namreč dogovorili za sestanek z ministrico, ki pa ga je pozneje prestavila. V sredo se bo ministrica sicer sešla z vsemi zdravstvenimi sindikati, a se pri Fidesu na podlagi ozko zastavljenega dnevnega reda bojijo, da gre bolj za medijsko potezo.

Ministrica: Z zdravniškimi organizacijami že sodelujemo
Na očitke Fidesa se je odzvala ministrica za zdravje, ki meni, da bo prav sestanek v sredo priložnost za razpravo o predlaganih rešitvah. Prav zato je ministrica na sestanek povabila vse, ki so sodelovali pri pripravi predlogov za spremembe v zdravstvu.

Kljub zagotovilom ministrice, da sodeluje s strokovnimi organizacijami, pa Fides z odzivi ni zadovoljen. V prihodnosti bodo zato zaostrili svoje dejavnosti in pritiske, najprej na področju socialno-ekonomskih pravic in položaja zdravnikov. V okviru tega Fides postavlja kot dve ključni zahtevi implementacijo standardov in normativov ter dvig osnovnih plač vseh zdravnikov, dokler ne bo razmerje med povprečno bruto plačo in povprečno bruto osnovno plačo zdravnika 1 proti 3.

"Slovenija še ni izstopila iz krize"
Te zahteve Fidesa pa bodo verjetno tudi najtrši oreh pri pogajanjih z ministrstvom, saj jih ministrica sicer neposredno še ni komentirala, je pa dejala, da mora poleg skrbi za bolnike in vse udeležence v zdravstvenem sistemu "skrbeti tudi za finančno vzdržnost." Ob tem ministrica dodaja, da Slovenija žal še ni izstopila iz krize.

Fides ocenjuje tudi, da je treba narediti plačni sistem fleksibilnejši, obenem pa omogočiti tudi nagrajevanje za učinkovitost. Prepričani so tudi, da je treba posodobiti tudi kolektivno pogodbo, vendar so na podlagi srečanja z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem mnenja, da se bo ponovila izkušnja z ministrom Gregorjem Virantom, kjer so večmesečna pogajanja prinesla minimalne spremembe ali pa sprememb sploh ni bilo.

Je na obzorju nova stavka zdravnikov?