Deležniki v zdravstvu se strinjajo, da je zdravstvena reforma nujna, prav tako so si enotni glede glavnih ciljev, kakšno naj bo zdravstvo v prihodnje. So pa razlike v viziji, kako bi do tega prišli. Foto: MMC RTV SLO
Deležniki v zdravstvu se strinjajo, da je zdravstvena reforma nujna, prav tako so si enotni glede glavnih ciljev, kakšno naj bo zdravstvo v prihodnje. So pa razlike v viziji, kako bi do tega prišli. Foto: MMC RTV SLO

Sredi junija je potekal posvet z naslovom Strokovna izhodišča za reformo zdravstvenega sistema, ki so ga organizirali ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), Zdravniška zbornica Slovenije in Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, potekal pa je pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

Vsi deležniki v zdravstvu so se strinjali, da je zdravstvena reforma nujna, prav tako so si bili enotni glede glavnih ciljev, kakšno naj bo zdravstvo v prihodnje, so pa bile razlike v viziji, kako bi do tega prišli.

Predstavniki organizatorjev posveta so nato danes podpisali še dokument, v katerem so strnili ugotovitve posveta in bo podlaga za oblikovanje novega nacionalnega načrta zdravstvenega varstva.

Izhodišča bodo poslana tudi vsem strankam
Dokument z ugotovitvami bodo posredovali vsem, ki so bili na posvetu, pa tudi vsem političnim strankam. Generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin je pojasnil, da bodo to storili, ker so imeli v zadnjih letih premalo stika z odločevalci oz. poslanci in se je dogajalo, da je celo ministrstvo za zdravje s svojimi predlogi, ki so bili po Fakinovem mnenju dobri, večkrat naletelo na gluha ušesa poslancev.

In čeprav se bodo na ministrstvu za zdravje z novo vlado najverjetneje zgodile spremembe, pa zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu Nina Pirnat opozarja, da bodo strokovna izhodišča ostala enaka - ne glede na oblast. Ob tem je zatrdila, da so na ministrstvu že začeli intenzivno delati pri nekaterih usmeritvah, ki so tudi zapisane v dokumentu, kot sta npr. krepitev primarne zdravstvene ravni in zaposlovanje mladih zdravnikov, ki jih bodo dalje peljali tudi v prihodnje, ne glede na to, kdo bo v tistem času minister.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je pristavil, da dokument, čeprav je ta velik napredek v nizu dogodkov pri oblikovanju zdravstvene reforme, ni za politiko zavezujoč. Ob tem je dodal, da zdravstvene reforme ne bo brez sodelovanja širše javnosti, tudi če bo stroka poenotena.