V UKCL-ju operacije odpovedujejo v desetinah. Foto: BoBo
V UKCL-ju operacije odpovedujejo v desetinah. Foto: BoBo

Težave se pojavljajo tam, kjer je največje pomanjkanje zdravnikov. Ob splošnem pomanjkanju anesteziologov po državi so najbolj na udaru operativni posegi. Po poročanju Radia Slovenija bo v ptujski bolnišnici verjetno že v četrtek zmanjkalo zdravnikov, saj so nekateri že izpolnili tedensko kvoto 40 delovnih ur.

Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča na Ptuju bosta v četrtek obiskala tudi predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin in predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. Srečala se bosta z direktorjem bolnišnice Andrejem Levaničem in zdravniškim osebjem, so sporočili iz Fidesa.

Ni še jasno, kdaj bo konec stavke
Še večje težave pa večina zdravstvenih zavodov pričakuje prihodnji teden, ko bi se lahko stavka še zaostrila, kar pomeni, da bodo opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom – tj. obravnava nujnih bolnikov, nosečnic, otrok in starostnikov ter operiranje bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

O morebitni zaostritvi stavke se bo glavni stavkovni odbor Fidesa odločal v petek, v četrtek pa bo v UKC-ju Ljubljana potekal stavkovni zbor zdravnikov. Kdaj se bo stavka končala, tako še ni znano, saj se vladni pogajalci še niso sestali s predstavniki Fidesa.

Zdravniki imajo dve stavkovni zahtevi, in sicer sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter spremembo plačnega sistema v javnem sektorju.