Zimmermann pravi, da je pripravljen polno sodelovati z zbornico. Foto: Radio Koper
Zimmermann pravi, da je pripravljen polno sodelovati z zbornico. Foto: Radio Koper
Andrej Možina
Za Možino je sestanek korak naprej. Foto: BoBo
Zimmermann bo sodeloval z zbornico

Po besedah zbornice sta bila zaradi odmevnosti dogodka in zagotovitve nepristranskosti pogovora na sestanku poleg Zimmermannovega pravnega zastopnika navzoča še zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore in predsednik Združenja žilnih kirurgov Slovenije Mladen Gasparini.

Zimmermann je na sestanku prisotne seznanil s svojimi pogledi na očitke v medijih ter na konkretne obtožbe na račun svojega dela. Ob tem se je zavezal, da bo dejavno sodeloval tudi z Združenjem žilnih kirurgov Slovenije v razpravah, ki naj pojasnijo morebitne dileme glede doktrinarnih vprašanj pri zdravljenju obolenj s področja krčnih žil, so zapisali v zbornici.

Poleg tega je Zimmermann izrecno dovolil zbornici, da lahko posreduje javnosti vso dokumentacijo, ki se nanaša na njegovo strokovno usposobljenost in dosedanje postopke pred organi zbornice, so sporočili.

Možina je po koncu sestanka dejal, da je to korak naprej v smeri "dokončne razjasnitve 'sporne' zdravniške prakse, ki je močno vznemirila slovensko javnost," navajajo na zbornici.

Za zbornico "sporna" praksa, za bolnike precej bolj sporna
Televizija Slovenija je pred kratkim poročala, da naj bi zdravnik Zimmermann množično opravljal operacije krčnih žil, pri čemer naj ne bi obstajale indikacije zanje, pa tudi posegi naj bi bili opravljeni v neustreznih prostorih in nestrokovno, zaradi česar so morali številni njegovi bolniki na popravljalne posege k drugim kirurgom.

Kirurg celjske bolnišnice Tomo Šibli je za TV Slovenija dejal, da metoda chiva, ki jo uporablja Zimmermann, ni splošno priznana, niti je Zimmermann ne uporablja, temveč samo potrga krčne žile z velikimi rezi in ne odpravi vzroka zanje. Estetsko so posegi po njegovem mnenju katastrofalni.

Zato je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc o domnevno spornih operacijah Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanila kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti.

Zdravniška zbornica je v preteklosti že opravila nadzore nad Zimmermannom in mu tudi izrekla opomin. Zdaj pa se je zbornica ponovno odločila za nadzor.

Zimmermann bo sodeloval z zbornico