Nekatere trditve na mlekomatih so lahko za potrošnike zavajajoče in znanstveno nepodprte, je opozorila Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja z ZPS-ja. Foto: BoBo
Nekatere trditve na mlekomatih so lahko za potrošnike zavajajoče in znanstveno nepodprte, je opozorila Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja z ZPS-ja. Foto: BoBo
- temperaturo mleka takoj po točenju,
- vsebnost maščobe in beljakovin,
- zmrziščno točko,
- število somatskih celic, skupno število mikroorganizmov,
- število enterobakterij,
- prisotnost bakterij Listeria monocytogenes in E. coli,
- morebitne ostanke antibiotikov v mleku,
- pozorni pa so bili tudi na ceno mleka.

"Ne glede na to, koliko nadzora je, se morajo potrošniki zavedati svoje odgovornosti, to je, da z mlekom ravnajo kot z občutljivim, beljakovinsko bogatim živilom, in ga pred uporabo prekuhajo. Potem je vsak strah odveč.

Vida Čadonič Špelič, Vurs
V nekaterih mlekomatih so našli nevarne bakterije

Na novinarski konferenci Zveze potrošnikov Slovenije so predstavili ugotovitve primerjalnega preizkusa, s katerim so preverili kakovost mleka v 22 mlekomatih po Sloveniji, ter predloge, kako ustrezneje urediti prodajo surovega mleka zaradi potencialnih tveganj za zdravje potrošnikov.

V nekaterih vzorcih bakterije
Predstavniki ZPS-ja so v različnih krajih po Sloveniji med 17. majem in 1. julijem 2011 dvakrat obiskali 22 mlekomatov in vsakič natočili dva litra mleka. Na koncu so tako dobili 44 vzorcev oziroma 88 litrov mleka. Tri kmetije se lahko pohvalijo z zelo dobrim mlekom, mleko s treh pa je bilo ocenjeno kot zelo slabo, saj so bile v vzorcih bakterije Listeria monocytogenes, je povedala Tanja Pajk Žontar, ki je vodila testiranje.

Na ZPS-ju tako uporabnikom svetujejo, naj sveže mleko pred uporabo prekuhajo, prav tako pa pozivajo k zakonski ureditvi prodaje surovega mleka. "Prepričani smo, da potrebujemo poseben predpis o prodaji surovega mleka prek mlekomatov, saj je test pokazal, da je na trgu potrošnikom dostopno surovo mleko, ki je zdravju lahko nevarno," meni Pajk Žontarjeva.

"Prodaja mleka dobra, vendar morajo biti izpolnjeni določeni pogoji"
Na ZPS-ju menijo, da je prodaja mleka mlekarjev neposredno kupcem dobra, vendar pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Mleku ne sme biti nič odvzeto niti dodano, biti mora higiensko ustrezno in pa seveda varno.

Pajk Žonterjeva je poudarila, da bi morali imeti zaradi potencialnih tveganj za zdravje potrošnikov vsi mlekomati napis, da je treba mleko prekuhati. Prav tako bi morali, "dokler ni zagotovljena večja varnost surovega mleka, lastniki odstraniti vse pisne in avdionagovore, ki pozivajo potrošnika k nakupu surovega mleka", je dodala.

Nasveti Zveze potrošnikov Slovenije
Če uporabljate svojo lastno embalažo, pri ZPS-ju svetujejo, da poskrbite za higieno, v toplem ali vročem vremenu nosite mleko v hladilnih torbah, pot od mlekomata do hladilnika pa naj bo čim krajša. Preverite temperaturo v hladilniku, ki ne sme presegati pet stopinj Celzija, sicer pa mora biti temperatura mleka štiri stopinje Celzija, mleko pa je priporočljivo porabiti v dveh dneh.

Vurs je najprej pregledal hleve
Na izsledke zveze potrošnikov se je odzvala direktorica Veterinarske uprave Slovenija Vida Čadonič Špelič, ki se čudi, da ZPS ni obvestil Vursa, če so v vzorcih res našli patogene bakterije, saj bi se takoj odzvali. Zagotovila je, da tudi sami opravljajo nadzor, in sicer so najprej začeli na mestu izvora, torej v hlevu. Pregledali so vse hleve na 67 kmetijah, ki so lani dajali mleko v mlekomate.

Letos pa bo Vurs preveril mleko v vseh mlekomatih - do konca julija so jih pregledali 43 od 92. V treh vzorcih so našli bakterijo Coxiella burnetii, ki lahko povzroča mrzlico Q. "Če bomo ugotovili bakterije, ki jih ne sme biti v mleku, bomo glede na vrsto bakterije ukrepali," je še poudarila Čadonič Špeličeva.

- temperaturo mleka takoj po točenju,
- vsebnost maščobe in beljakovin,
- zmrziščno točko,
- število somatskih celic, skupno število mikroorganizmov,
- število enterobakterij,
- prisotnost bakterij Listeria monocytogenes in E. coli,
- morebitne ostanke antibiotikov v mleku,
- pozorni pa so bili tudi na ceno mleka.

"Ne glede na to, koliko nadzora je, se morajo potrošniki zavedati svoje odgovornosti, to je, da z mlekom ravnajo kot z občutljivim, beljakovinsko bogatim živilom, in ga pred uporabo prekuhajo. Potem je vsak strah odveč.

Vida Čadonič Špelič, Vurs
V nekaterih mlekomatih so našli nevarne bakterije