Fides za zdravnike zahteva trikratnik povprečne slovenske plače. Foto: BoBo
Fides za zdravnike zahteva trikratnik povprečne slovenske plače. Foto: BoBo
Pred stavko: zahteve bi ZZZS stale milijone

V zdravniškem sindikatu Fides so namreč ob napovedi opozorilne stavke v sredo ponovno zahtevali, da se povprečna plača zdravnika dvigne na trikratnik povprečne slovenske plače. Poleg tega zahtevajo tudi, da država takoj sprejme predlog standardov in normativov za zdravniški poklic, ki so jih pripravili.

Preberite si tudi kolumno Jureta Brankoviča Drugorazredna tema

Na zavodu (ZZZS) pa so danes pojasnili, da bi lahko že znižanje delovnih obremenitev vseh zdravnikov v povprečju zgolj za 10 odstotkov njihove odhodke povečalo tudi za več kot 100 milijonov evrov letno.

Ob tem so poudarili, da po njihovih izračunih lahko do leta 2020 poslujejo brez zadolževanja le, če odhodkov letos ne bodo povečali za več kot 30 milijonov evrov. V nasprotnem primeru pa bi se moral zavod najpozneje leta 2016 zadolžiti.

Primanjkljaj v zdravstveni blagajni bi se s tem povečeval in bi v letu 2020, če bi se letos odhodki povečali za 52 milijonov evrov, znašal že 183 milijonov evrov. Hkrati bi se morale dvigniti tudi premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so še posvarili na zavodu.

Pred stavko: zahteve bi ZZZS stale milijone