Na ZZZS-ju opozarjajo, da je vsota, ki jo je vlada predvidela za odpravo čakalnih vrst, bistveno premajhna. Foto: BoBo
Na ZZZS-ju opozarjajo, da je vsota, ki jo je vlada predvidela za odpravo čakalnih vrst, bistveno premajhna. Foto: BoBo
false
Vlada bi raje dvignila cene zdravstvenih storitev, kot da bi denar dala za krajše čakalne vrste. Foto: BoBo

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) tako vladi predlaga, da izvajalcem zdravstvenih storitev namesto do 10 odstotkov plačila preseganja nekaterih prednostnih programov plača do 20-odstotno preseganje teh programov ter da se v specialističnoambulantni dejavnosti plača do 10-odstotno preseganje programov.

Četrt milijona ljudi je v čakalni vrsti, na specialistični pregled, preiskavo ali operacijo torej čaka vsak osmi prebivalec Slovenije. Kako presekati nevzdržne razmere? Je rešitev v tožbah zoper državo zaradi naklepnega povzročanja škode bolnikom? A se tudi sodni postopki za zdravniške napake praviloma vlečejo kot jara kača. Tarča z Jasmino Jamnik, danes ob 20h na TV SLO1.

.
To bi državo stalo 21,6 milijona evrov, skupaj s 7,7 milijona evrov, že predvidenih v ta namen, pa 29,3 milijona evrov.

Zavod vladni predlog ocenil kot pomanjkljiv
Vlada sicer danes razpravlja o splošnem dogovoru za razdelitev denarja v zdravstvu, v katerem ministrstvo za zdravje predlaga, da bi 7,9 milijona evrov namenili za operacije in preglede, na katere ljudje čakajo najdlje, hkrati pa lahko čakanje nanje pomembno poslabša zdravstveno stanje bolnika.

Poleg tega bi v celoti plačali še vse prve preglede pri specialistu z osnovno diagnostiko. Če bi izvajalci zmogli vse prve preglede, ki so potrebni, so na ministrstvu za to pripravljeni nameniti dodatnih osem milijonov evrov. Ministrstvo za zdravje vladi tudi predlaga, da za 3,6 odstotka podraži zdravstvene storitve.

Tak predlog pa je po oceni ZZZS-ja pomanjkljiv, saj da je 7,7 milijona evrov bistveno premalo, da bi pokrili vsaj letni prirast števila vseh čakajočih. Po njihovih podatkih 18.801 bolnik že danes čaka več kot pred enim letom, skupno pa je po podatkih na dan 1. aprila letos na preiskave oz. posege čakalo 218.952 bolnikov.

Opozorili so, da bodo predvideni vladni ukrepi ob enakem obsegu opravljenih zdravstvenih storitev zagotovili predvsem višja plačila izvajalcem. Ob tem so izpostavili še, da je večina izvajalcev v zdravstvu lani poslovala pozitivno, saj so že lani dobili 2,12-odstotno povišanje cen zdravstvenih storitev.

Vse več zahtevkov za povrnitev stroškov zdravljenja v tujini
Čeprav vlada predlaga plačilo kar nekaj dodatnih posegov, to po prepričanju ZZZS-ja ni zadostno. Dodali so, da predlog vlade predvideva celo zmanjšanje obsega nekaterih operacij, na primer operacije krčnih žil, na katero trenutno bolniki najdlje čakajo 518 dni. Opomnili so, da so lani zato prejeli že 465 vlog za povračilo storitev za operacije krčnih žil, še leta 2014 pa le 66.

Po grobi oceni ZZZS-ja bi bilo treba za ukinitev čakalnih dob na prvi specialistični pregled nameniti še okoli osem milijonov evrov letno, za ukinitev čakalnih dob za vse operacije in posege, ki praviloma zahtevajo bolnišnično obravnavo, pa okoli 120 milijonov evrov na letni ravni. Na zavodu se zavzemajo, da bi vlada za določene posege vsem izvajalcem dopustila plačalilo 20 namesto le 10 odstotkov preseganja programa, kar bi bilo bistveno učinkoviteje.

ZZZS vladi predlaga tudi spremembo načina dodeljevanja dodatnih posegov izbranim bolnišnicam, in sicer z enakopravno obravnavo vseh izvajalcev ali prek javnega razpisa. Sedaj namreč seznam izbranih izvajalcev pripravi ministrstvo za zdravje "brez vnaprej opredeljene metodologije in kriterijev", so pojasnili.