Razmere v hlevu. Foto: Društvo za zaščito konjev
Razmere v hlevu. Foto: Društvo za zaščito konjev

"Česa tako groznega že več kot deset let nismo videli. Živina je stala v dreku do trebuha, konj je stal na metru dvajset natlačenega dreka in urina, spodaj je bil že humus, morali smo sneti vrata in razkopati, da smo konja sploh ven dobili," je dogajanje na neki kmetiji v bližini Trebnjega, kjer je zjutraj posredovala veterinarska inšpekcija, za MMC opisala predsednica Društva za zaščito konj Natalija Nedeljko.

Inšpekcija je društvo poklicala dan prej, da asistirajo pri odvzemu in poskrbijo za konja, a se ni izšlo po načrtih.

Glede na videno lastnik za živali ni skrbel najmanj dve leti, po vsej verjetnosti precej več, je ocenila.

"Ljudje mislijo, da se to dogaja samo v Ameriki. Ne, tudi pri nas. Osebno bi, če bi lahko, lastnika postavila v iste razmere, kot je on postavil živali, pa naj on živi pet let v taki svinjariji," je izrazila ogorčenje nad videnim.

V hlevu je bilo šest glav govedi, ki so jih rešili, in konj, ki so ga morali uspavati. "Bil je v razsulu, da ni mogel več stati, kopitne kosti so mu že pogledale ven," je opisala. Zdaj iščejo še enega konja, ki je mogoče že poginil in je zakopan v iztrebkih, je dodala.

Biki so prav tako stali v svojih iztrebkih in "dobesedno gnili pri živem telesu". To je bila ena sama groza, je doživetje opisala Nedeljkova.

Lastnik bo najbrž dobil denarno kazen in kazensko ovadbo policije zaradi mučenja živali, je napovedala sogovornica.

Ostre besede čez veterinarje
Društvo bo ukrepalo proti lokalni veterinarski postaji, saj je prepričano, da tamkajšnji veterinarji nosijo del krivde za nastali položaj.

"Društvo bo podalo ali ovadbo ali tožbo proti veterinarski postaji Trebnje, ker niso opravljali svojega dela. To je najbolj nesramno, grozno, da veterinarji gledajo samo na svojo rit namesto na dobro živali. Kot zdravniki imajo svoje prisege," je povedala sogovornica.

Veterinar je namreč prvi človek, ki ima vpogled na kmetijo, tudi zaradi obveznih veterinarskih pregledov, pa najbrž je bila kakšna žival tam že bolna, kar je zahtevalo obisk. "Veterinar je zagotovo bil tam in videl, kaj se dogaja. Pa ni nikoli ukrepal, nikoli prijavil, niti lastnika opozoril."

"Veterinar je prvi strokovni delavec. Sama sem samo ljubitelj in poznavalec, na koncu pa reševalec iz hiralnic, ki jih imajo tam."

Je pa Natalija Nedeljko pohvalila delo tamkajšnje inšpekcije.