Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Lovci interventno odstrelili že 62 medvedov

Volkovi so do konca junija po podatkih zavoda za gozdove napadli 516 živali

3. avgust 2019 ob 10:54
MMC RTV SLO, STA

V Sloveniji je po podatkih okoli 1000 medvedov in 100 volkov, med prebivalci območij, kjer so se zveri preveč namnožile ali jih prej ni bilo, največ preglavic povzroča volk. Napadi na pašne živali so čedalje pogostejši, volkovi pa se ponekod pojavljajo tudi podnevi in se človeka ne bojijo.

Volkovi so do konca junija po podatkih zavoda za gozdove napadli 516 živali, od tega 435 glav drobnice, 30 govedi, 30 konj, dva osla, 17 drugih domačih živali in še dve drugi živali. To je več kot dvakrat toliko kot lani v tem času. Volkovi so namreč do konca junija lani napadli 243 živali: 207 glav drobnice, 26 govedi, šest konj, dva osla in dve drugi domači živali.

Odškodnine presegle 300.000 evrov

Zavod je do konca junija ocenil škodo v 406 primerih, ta znaša 312.720 evrov. Odškodnine sicer po veljavni zakonodaji izplačuje Agencija za okolje RS. Po zakonu, ki je začel veljati konec junija, lahko iz narave odvzamejo 175 medvedov in 11 volkov.

Na Cerkljanskem se je ob pol sedmih zjutraj zgodil nov napad volkov, je poročala TV Slovenija. Volk je ubil tri živali, še deset jih je poškodoval. Lastnik je zadnji napad celo opazoval iz bližine, pred njegovimi očmi pa je volk odnesel jagnje v gozd.

V občinah Železniki, Gorenja vas - Poljane in Cerkno, kjer doslej niso imeli volka, zdaj pa sta po predvidevanjih tam dva tropa, je izdana izredna odločba za odstrel enega volka, do odstrela še ni prišlo.

Medtem so na Blokah imeli odločbo za odstrel dveh volkov, ker pa so ustrelili več kot dve leti staro volkuljo, do drugega odstrela ne bo prišlo. Te odločbe sicer ne sodijo v kvoto interventnega zakona.

Zavod za gozdove je po postopku, kot ga določa interventni zakon, pridobil dovoljenje za odstrel enega volka v cerkniški dolini. "Škode tekoče spremljamo in v primeru izpolnitve pogojev iz interventnega zakona (ponavljajoče se škode) bomo takoj pridobili mnenje Zavoda RS za varstvo narave za odstrel," so dodali na zavodu.

Odstrel volkov iz narave se v zadnjih treh letih ni izvajal, odvzem medvedov pa se je jeseni lani začel izvajati, a je upravno sodišče januarja zadržalo izvajanje odloka, aprila pa odpravilo njegovo prilogo, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave. Do 20. decembra lani je bilo po odloku sicer iz narave odvzetih 44 medvedov, od tega so dva preselili v Francijo.

Po interventnem zakonu, ki je povzel načrtovani odvzem iz odloka, lahko lovci iz narave odvzamejo 175 medvedov (še 25 medvedov je predvidenih kot izguba iz drugih vzrokov) in 11 volkov. Odvzem medvedov se lahko izvaja do konca aprila 2020, volkov pa do konca januarja 2020 in nato še v septembru 2020.

G. C. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 23

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!