Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Ob obali Nove Zelandije nasedlo 145 mrkih pliskavk

Vzroki begajo znanstvenike

26. november 2018 ob 09:55
Wellington - MMC RTV SLO, Reuters

Ob samotni obali Nove Zelandije je nasedlo okoli 145 dolgoplavutih mrkih pliskavk. Polovica živali je ob prihodu okoljevarstvenikov že poginila, drugo polovico pa so zaradi slabega zdravstvenega stanja in slabih možnosti, da bi jih lahko vrnili v morje, evtanazirali.

Kiti so nasedi na obali otoka Stewart Island, ki leži okoli 30 kilometrov južno od novozelandskega Južnega otoka.

Na Novi Zelandiji in Avstraliji se zgodi največ nasedenj, a strokovnjaki se še vedno niso dokopali do vzroka za to. Po statistiki novozelandske organizacije za ohranjanje živali (DOC) se vsako leto odzovejo na okoli 85 primerov, večinoma nasedejo posamične živali. Domnevajo, da bi lahko bili vzroki, zakaj nasedejo, bolezen, napaka v navigaciji, geografske značilnosti, hiter upad plime, beg pred plenilci ali izjemne vremenske razmere.

Na bližnji obali je v nedeljo nasedlo tudi deset pigmejskih kitov ork.

V enem najbolj množičnih primerov v državi je februarja lani na severu Južnega otoka nasedlo več sto mrkih pliskavk, od katerih jih je poginilo več kot 300.

  • Poginilo 145 kitov
A. P. J. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 14

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!