Novice

Ob obali Nove Zelandije nasedlo 145 mrkih pliskavk

Vzroki begajo znanstvenike

26. november 2018 ob 09:55
Wellington - MMC RTV SLO, Reuters

Ob samotni obali Nove Zelandije je nasedlo okoli 145 dolgoplavutih mrkih pliskavk. Polovica živali je ob prihodu okoljevarstvenikov že poginila, drugo polovico pa so zaradi slabega zdravstvenega stanja in slabih možnosti, da bi jih lahko vrnili v morje, evtanazirali.

Kiti so nasedi na obali otoka Stewart Island, ki leži okoli 30 kilometrov južno od novozelandskega Južnega otoka.

Na Novi Zelandiji in Avstraliji se zgodi največ nasedenj, a strokovnjaki se še vedno niso dokopali do vzroka za to. Po statistiki novozelandske organizacije za ohranjanje živali (DOC) se vsako leto odzovejo na okoli 85 primerov, večinoma nasedejo posamične živali. Domnevajo, da bi lahko bili vzroki, zakaj nasedejo, bolezen, napaka v navigaciji, geografske značilnosti, hiter upad plime, beg pred plenilci ali izjemne vremenske razmere.

Na bližnji obali je v nedeljo nasedlo tudi deset pigmejskih kitov ork.

V enem najbolj množičnih primerov v državi je februarja lani na severu Južnega otoka nasedlo več sto mrkih pliskavk, od katerih jih je poginilo več kot 300.

 • Poginilo 145 kitov
A. P. J. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 14

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • mb128 26. november 2018 ob 10:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nekateri pa trdijo, da prihaja do rahlega zamika v zemeljskem magnetnem polju in ker ti sesalci pri migracijah ravno sledijo temu magnetnemu polju zamik le tega privede do tega da nasedejo.
  +8
  0
 • 326829359aaf8a6f282fd9a43b6c616397dd6b529fc1e1640caac286584bc98b 26. november 2018 ob 10:59
  Prijavi neprimerno vsebino
  Mrke pliskavke so majni kiti težki do 800kg. Ne vem za kaj se ni našlo par ornk decov, pa bi tiste, ki so bili še živi na roke znosil v morje oni so jih pa z vedri vode polival in čakali na plimo.
  0
  0
 • QUENDI 26. november 2018 ob 11:09
  Prijavi neprimerno vsebino
  …..da so znanstveniki prvič lahko zbrali energijo iz notranjosti telesa - to so storili z implantiranjem tankih plasti kovin v žive celice - v bistvu, kar pridelujejo = orgonska energija (ali življenjska sila).....na tej točki so preprosto uspeli ustvariti 3,73 V kar je dovolj, da bi napajali srčni spodbujevalnik, ampak ker se ta tehnologija razvija in z uporabo ojačevalnikov itd..se zdi, da ne obstaja nobena omejitev količine orgonske energije, ki se lahko zbere.......a well-known theory of consciousness - Hameroff & Penrose razvila pred več kot 20 let - da so mikrotubuli v nevronu odgovorni za ustvarjanje naše zavesti.......
  citat : zavest je odvisna od anharmonskih vibracij mikrotubul v nevronih, podobnim nekaterim vrstam indijske glasbe, vendar za razliko od zahodne glasbe, ki je harmonična - ti kvantni vibracijski izračuni v mikrotubularih so orkestrirani z sinaptičnimi vhodi in pomnilnikom, shranjenimi v mikrotubularih - v teh mikrotubulih se v bistvu pojavlja kvantno računanje....znanstveniki na Univerzi Otago, Dunedin, Nova Zelandija so proučevali mitohondrijsko disfunkcijo in njeno povezavo z boleznimi možganov, srca, jeterja in ledvic - kako vnesti CoQ10 v mitohondrije z enostavnim dodajanjem pozitivnega naboja - ta preprosta sprememba je povzročila, da CoQ10 preplavi mitohondrije - pomemben preboj, saj prej ni bilo mogoče dostaviti antioksidantov v mitohondrije......da so mitohondriji povezani z mikrotubulami - mikrotubule, ki imajo pozitivno in negativno napolnjen konec - enostavno dejstvo dodajanja pozitivnega naboja mitohondriju lahko pomeni le eno stvar – mikrotubuli prevajajo elektriko.......postalo jasno, da so žive celice v živalih in rastlinah pravzaprav neverjetno prefinjeno, kompleksno in kompaktno električno vezje - ti mikrotubuli potekajo povsod skozi citoskelet in citoplazmo - in ne samo mikrotubule - obstajajo tudi številne druge povezave, kot so mikrofilamenti in vmesni filamenti, ki prevajajo električno energijo - poleg tega morajo mikrotrubule, ki igrajo ključno vlogo v genetskih procesih, kot so mitotični vreteni, ki odvzamejo kromosome, prav tako prevajatii električno energijo - zaznana kvantna nihanja v mikrotubulah nevronov - kvantni procesi so delovali, in sicer prehod elektrona kot električni tok...osnovni izvor EEG ritmov (možganskih valov) ostaja skrivnost tudi po stoletju klinične uporabe, in zdaj trdijo, da se kvantne vibracije (npr. v megahertzih) zdijo vmešavne in proizvajajo precej počasnejše frekvence utripanja EEG - to ni kvantno mikrotubularno nihanje v mikrotubulah nevronov, ki povzročajo možganske valove - to so preprosto električni tokovi, ki tečejo skozi celico v mikrotubulah, mikrofilamentih in vmesnih filamentih, ki se združujejo v določene značilne frekvence, saj se različne skupine celic vključijo v različna stanja zavesti, ki je odgovorna za EEG - kaj bi zdaj pričakovali, ko boste spoznali, da živa celica sploh ni kemična enota, ampak je dejansko izjemno zapletena enota električnega vezja - pulzirajoča krogla elektromagnetne energije nepojmljive prefinjenosti - in trillijone celic je v vsakem živem bitju, vsaka celica je orkestrirana in vodena s kvantnimi računalniškimi procesi v DNK......
  +1
  0
 • Do Brasil 26. november 2018 ob 11:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  @webdev
  Mrke pliskavke so majni kiti težki do 800kg. Ne vem za kaj se ni našlo par ornk decov...

  Beri tekst: Ob samotni obali Nove Zelandij...
  +12
  0
 • E24 26. november 2018 ob 11:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Napačno odčitavanje globine s sonarja.
  +1
  0
 • valcek2010 26. november 2018 ob 13:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  s tem bi lahko nahranili bele medvede in ostale živali, katerih je življensko okolje za segrevanja ozračja ogroženo

  kapital temu ne dovoljuje, kdo pa bo plačal.... ni dobička bi rekli ala Donald Duck Trumpfeja
  0
  0
 • valcek2010 26. november 2018 ob 13:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  moja se segrevajo
  če se spomnim kaj v človeku naredi povišana temperatura 1 stoppinja ali 2-4 stopinje v ozračju
  32 -> 36 stopinj

  vedno mislimo da smo edini na svetu, pa pozabljamo, da smo mi le delček ,ki ima sposobnost uničevat
  +2
  0
 • SpicyWeiner 26. november 2018 ob 13:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  Medtem so cene sušija na Novi Zelandiji krepko padle
  +1
  0
 • oleander_in_pes 26. november 2018 ob 13:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  https://www.youtube.com/watch?v=FGFGvDUSxy8
  Eden od mnogih posnetkov na spletu, če vtipkate v iskalnik "whale stomach + plastic"
  0
  0
 • por 26. november 2018 ob 13:47
  Prijavi neprimerno vsebino
  @webdey
  Mrke pliskavke so majni kiti težki do 800kg. Ne vem za kaj se ni našlo par ornk decov, pa bi tiste, ki so bili še živi na roke znosil v morje oni so jih pa z vedri vode polival in čakali na plimo.

  Zato, ker so si nasedle pliskavke ob pristanku na trdih tleh obale polomile tiste ročaje ob strani. Tii so bili kitajske izdelave, kitajska kakovost pa ni baš nešto...
  +4
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!