Novice

Petarde? Ne, hvala! Užitek ne odtehta morebitnih posledic.

Kaj storiti, če prestrašena žival zbeži?

22. december 2014 ob 09:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tudi letos so pozivi, naj pred nakupom in uporabo pirotehničnih sredstev pomislimo na ljudi in živali, ki jim pokanje povzroča velik stres in ogroža njihovo varnost, nepogrešljivi.

Bliža se novo leto, s tem pa tudi povečana uporaba pirotehničnih sredstev. Pokanje petard in drugih pirotehničnih izdelkov ni zgolj moteče, je tudi zelo nevarno.

Petarde so od aprila 2008 prepovedane, ker so nevarne ljudem in živalim, je pa njihova uporaba z omejitvami (uporaba je dovoljena med 26. decembrom in 2. januarjem) dovoljena po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI).

Društva skupaj podpisala peticijo
Vsako leto je mogoče v medijih prebrati novice o hudih telesnih poškodbah, ki so jih povzročili pirotehnični izdelki, beremo lahko tudi o objestnežih, ki se s pirotehniko večkrat znesejo nad različnimi predmeti, kot so smetnjaki, poštni nabiralniki tudi telefonske govorilnice - nemalokrat pa so žrtve tudi živali. Zato so različna društva za zaščito živali na pobudo spletnega mesta Pes moj prijatelj letos spomladi podpisala peticijo, ki so jo nato naslovila na pristojno ministrstvo. "Poudarjali smo, da je glasno pokanje pirotehnike za živali hud stres in da negativno vpliva na njihovo zdravje. Nadzor nad uporabo pirotehničnih sredstev je praktično nemogoč. A država še vedno, navkljub vsem negativnim posledicam in utemeljenim razlogom proti uporabi pirotehničnih sredstev, dovoljuje prodajo, popolnega nadzora nad uporabo pa žal ne zmore," je poudaril Tilen Pajek, urednik portala Pes moj prijatelj.

6. odstavek 35. člena ZEPI
Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.


7. odstavek 35. člena ZEPI

Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.


Ministrstvo tehta med različnimi pobudami
Na peticijo se je ministrstvo že odzvalo. "Odgovor ministrstva je navajal, da obstoječa ureditev sledi določbam direktive Evropskega parlamenta in da sprememb na tem področju, vsaj letos ne načrtujejo. So pa dodali, da bo do morebitnih sprememb lahko prišlo v prihodnjem letu, a da bodo tukaj tehtali med različnimi pobudami, med katerimi je tudi tista, ki predvideva popolno liberalizacijo uporabe vseh pirotehničnih izdelkov. Da bi do tega prišlo, si sploh ne moremo predstavljati," je še dodal Pajek.

Kaj storiti, če prestrašena žival zbeži?
Skrbnikom živali med božičnimi prazniki in ob novem letu pirotehnika povzroča nemalo preglavic. Njihovi hišni ljubljenčki se pokanja bojijo, na sprehodu se ga lahko tako prestrašijo, da tudi zbežijo. Pajek v takšnih primerih skrbnikom svetuje: "Nikar ne čakajte, da se bo pes sam pojavil pri domačih vratih ali da ga bo našel nekdo drug. Četudi ima pes čip in obesek s kontaktnimi podatki, ga morate čim prej začeti iskati. Preiščite okolico, pri tem za pomoč prosite prijatelje. Vprašajte bližnje sosede in prebivalce v okolici, ali so morda videli vašega ljubljenčka, ter jim pustite svoje podatke, da vas obvestijo, če bi psa pozneje opazili." Tu je treba poudariti, da morate izgubo živali v 72 urah prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali. To je sicer najbolje storiti kar takoj, saj se lahko zgodi, da bo vaš ljubljenček že tam. Seveda pa morate v zavetišče ponj priti v zakonsko določenem roku osmih dni, sicer imajo upravitelji zavetišča pravico, da ga oddajo komu drugemu.

"Plakate s fotografijo in podatki živali - ne pozabite telefonske številke, na kateri boste ves čas dosegljivi - nalepite v okolico kraja na zelo frekventne lokacije, kjer je bil izgubljenček nazadnje opažen, pa tudi po avtobusnih postajah, cestnih lučeh in na mestih, kjer bi ga mimoidoči lahko srečali," je še poudaril.

 • Živali in petarde, gost: Marjan Kastelic, dr. vet. med.
 • Petarde - nevarne ljudem, vznemirjajo živali
Mitja Lisjak, @lisjakm Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 78

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • komentatorka ena 22. december 2014 ob 09:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  Meni je tudi žal živali, ki se bojijo, ko vse poka :-( uboge ptice in ostale živali :-(
  +30
  -4
 • bugykite 22. december 2014 ob 10:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  In smisel pokanja je v ..........................?
  +44
  -4
 • Cvicek 22. december 2014 ob 10:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tudi jaz sem opazil, da zadnja leta mnogo manj poka.
  +25
  -3
 • Damoklej 22. december 2014 ob 10:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sam se s tem že dolgo več ne ukvarjam, vidim pa še vedno je dosti raznih raket pa pokanja, ne samo s petardami.
  +9
  -1
 • necromncr 22. december 2014 ob 10:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Osebno sem v pokanju nehal uživati že 10 let nazaj. Potem pa sem še psa dobil pa posebej. Otrokom dam one svetleče palčke da držita in to je to.
  +22
  -4
 • ZeK 22. december 2014 ob 10:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Petarde? Ne, hvala! Užitek ne odtehta morebitnih posledic.

  kakšen je sploh užitek v tem, da nekaj vržeš in potem poči?
  komur je to užitek, lahko vzame doma kak malo večji pisker, pa ga meče ob tla.
  ali pa tv, ta bi tudi lepo počil.
  +31
  -3
 • svitos 22. december 2014 ob 10:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nekateri pogrešajo vojno?
  +21
  -4
 • nimivseeno1 22. december 2014 ob 10:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  In smisel pokanja je v ..........................?

  BOOOM
  +7
  -8
 • zokizaver666 22. december 2014 ob 10:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  bugykite: In smisel pokanja je v ..........................?
  Najprej, da je jasno: Ne maram tega pokanja. Zavedam se vseh nevarnosti, možnih poškodb ...
  Po moje je odgovor na tvoje vprašanje precej preprost (vprašanje za etnologe).
  Tako, kot so pred stoletjem pokali z možnarji ... (sedaj pokajo s petardami - ker pač možnarjev ni oz. jih marsikdo niti ne bi znal uporabiti) ... preganjali čarovnice v "volčjih nočeh" ... (Slovenska dediščina dvanajstih noči je najbolj živa od božiča do Svetih treh kraljev. To so znamenite volčje noči z obilico poganske dediščine in praznoverja, ko si je po ljudski veri možno s posebnimi čari zagotoviti srečo, se ubraniti nesreče ter izvedeti za lastno usodo, vreme in letino, življenje in smrt v prihajajočem letu. To je čas, ko po Koroškem in Zgornji Savski dolini še vedno jaga Pehtra baba. Včasih so ljudje verovali, da so v teh skrivnostnih dnevih videli največ čarovnic.)
  +14
  -2
 • visoki 22. december 2014 ob 10:21
  Prijavi neprimerno vsebino
  mene pa moti celoletno lajanje psov pa se ne pritožujem toliko kot pasje ljubci
  +11
  -27
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!