Novice

S trga se umikajo tudi halogenske žarnice

LED-svetila so energetsko učinkovitejša

26. avgust 2018 ob 19:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Z evropskega trga se bodo s septembrom umaknile halogenske žarnice razreda D. To ne pomeni, da na trgovskih policah halogenk ne bo več, saj se bodo zaloge lahko odprodale. V ospredje vedno bolj prihajajo LED-svetila.

Prepoved halogenskih žarnic bi morala začeti veljati že s 1. septembrom 2016, vendar so članice aprila 2015 podprle predlog Evropske komisije, da se prestavi za dve leti. S tem so želeli omogočiti, da na trg pride več energetsko varčnih svetil, kar pomeni večjo izbiro za potrošnike.

Kljub temu pa bo na evropskem trgu po umiku halogenk razreda D še vedno mogoče dobiti druge halogenke, kot so npr. majhne žarnice za pečice ali usmerjene halogenske žarnice oz. žaromete.

Gre za ukrep, ki sledi prizadevanjem EU-ja na področju energetske učinkovitosti in okolja. Bruselj je najprej s septembrom 2009 prepovedal prodajo navadnih žarnic z močjo 100 vatov ali več, pozneje je sledil umik navadnih žarnic s še nižjo močjo.

Tako na evropskem trgu v ospredje vedno bolj prihajajo LED-svetila, ki so petkrat manj potratna kot halogenske žarnice, njihova življenjska doba pa je precej daljša od navadnih in halogenskih žarnic.

Prihranki z LED-svetili
LED-svetila, katerih življenjska doba je 20 let ali več, tako potrošnikom prinašajo prihranke. Po izračunih komisije iz leta 2015 premik k energetsko varčnim sijalkam pomeni prihranek 48 teravatnih ur električne energije, kar ustreza letni porabi elektrike na Portugalskem, do leta 2025.

Opuščanje potratnih žarnic in premik k varčnim ima pozitiven vpliv tudi na okolje. Z uporabo LED-svetil in posledično nižje porabe energije se bodo izpusti ogljikovega dioksida (CO2) po oceni Bruslja do leta 2025 znižali za 15,2 milijona ton. Toliko emisij CO2 na leto sicer pridela okoli dva milijona ljudi.

Kot je pokazala lanska raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (REUS), namreč LED-sijalke uporablja 61 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji, medtem ko halogenske sijalke uporablja 44 odstotkov od 1.015 gospodinjstev, ki so sodelovala v raziskavi.

G. C. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 22

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • HOR 26. avgust 2018 ob 19:36
  Prijavi neprimerno vsebino
  "...Opuščanje potratnih žarnic in premik k varčnim ima pozitiven vpliv tudi na okolje. Z uporabo LED svetil in posledično nižje porabe energije se bodo izpusti ogljikovega dioksida (CO2) po oceni Bruslja do leta 2025 znižali za 15,2 milijona ton- Toliko emisij CO2 na leto sicer pridela okoli dva milijona ljudi..."


  Ta prihranjena količina CO2 ima hipotetično simbolen, praktično pa popolnoma ničen vpliv na okolje, oziroma klimo...!
  Konkretno negativen vpliv na okolje pa ima živo srebro v zavrženi prvi generaciji varćnih žarnic...
  Tako, da ima do sedaj opuščanje klasičnih žarnic kvečjemu negativen skupen seštevek efekta na okolje, nikakor pa ne pozitiven...!
  (Osnove ekologije za telebane press...)
  +17
  -1
 • Nikolaj 26. avgust 2018 ob 19:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  resnica je precej drugačna.
  Moj prijatelj je v celotno pritličje hiše namestil LED svetilke, a so stroški višji od navadnih žarnic v 1. nadstropju hiše. Razlog je banalen. Led svetilke crkujejo, strošek nove svetilke pa je visok.

  Zmanjšanje izpusta CO2 je praktično zanemarljiv.

  Gre za reklamo lobija proizvajalcev LED svetilk.
  +15
  -3
 • HOR 26. avgust 2018 ob 20:02
  Prijavi neprimerno vsebino
  "...LED svetila, katerih življenjska doba je 20 let ali več..."


  Odvisno od dnevnega števila ur uporabe in koliko % do sedaj prodanih na trgu pa sploh ima tako dolgo življensko dobo ob primerni svetilnosti...!?
  Ob 24 urnem delovanju je življenska doba s še primerno svetilnostjo (za ne le dekorativno uporabo) ca 4-5 let, kar za 6 ur na dan pomeni ca 16 do 20 let (in pretežno manj, kot 20...), če prej prenekatera ne odpove popolnoma...
  +3
  0
 • x1ijn 26. avgust 2018 ob 20:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Življenjska doba (število ur in število vklopov) piše na škatli. Žarnice imajo tudi garancijo. Razlike med proizvajalci so ogromne, tudi pri kvaliteti svetlobe.
  +9
  0
 • hepan 26. avgust 2018 ob 21:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  Navadno zarnico z nitko se da kupit. Uporabljam jo na senzorski luci. Ja, ful vec elektrike placam. Ce jo menham, bo poloznica sla proti nicli
  +5
  -1
 • Ljubinica 26. avgust 2018 ob 23:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  Spet en lobističen nateg naroda.
  +9
  -1
 • mmeeddoo 27. avgust 2018 ob 07:32
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nas silijo varčevati z porabo žarnic, proizvodnje pa polne 50, tudi 80 let starih strojev, ki goltajo elektriko.
  +14
  0
 • Funky_funky 27. avgust 2018 ob 08:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Iz nitke na halogen.
  Potem sem šel iz halogena na CFL varčne, srednje zadovoljen ampak ko se je pojavil LED sem šel na LED
  Te so me pa zelo razočarale, življenska doba ni niti približno tako dolga kot trdijo (za garancijo razen če jo prineseš isti dan lahko pozabiš-delam v trgovini).
  Spremljal sem porabo pri vseh treh različnih tipih, spremembe so zanemarljive. Daleč najdražje so bile LED, ki pa niso opravičile svoje cene. Raziskav o škodljivosti barvnega spekta LED sijalk je kar nekaj. Elektromagnetno sevanje LED ter CLF je tako močno da se ga celo sliši...

  Različne sijalke so tudi različno vplivale na mene sploh v pisarni (koncentracija) in v spalnici (sprostitev pred spanjem)

  Dokler se še da grem po večletno zalogo halogenskih sijalk.
  +5
  -2
 • kingeston 27. avgust 2018 ob 09:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  bolje vzpodbude kot prepovedi jst pravim, čeprav je marsikje bilo zelo dobro da je EU komisija podrezala proizvajalce (sesalci, polnilci za mobitele ipd...)

  prepovedati je pa še treba kurjenje na drva poleti za toplo vodo, in se naj raje v ta namen talajo električni bojlerji ali pa subvencionirane toplotne črpalke.
  +3
  -2
 • Robert 2345 27. avgust 2018 ob 12:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  Imamo led luči v službi in svetloba ter vzdržljivost sta zelo slabi
  +4
  -1
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!