Novice

Video: Na dopust v gore in na morje tudi s štirinožnimi prijatelji

V Sloveniji vedno več registriranih psov

28. junij 2018 ob 18:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Ali veste, na katerih priljubljenih izletniških točkah v Sloveniji so dobrodošli tudi štirinožni prijatelji? S psom se lahko odpravite na večino planinskih poti, dolgčas pa vam z njimi ne bo niti ob morju.

Če se boste v poletnih mesecih na pot odpravili s psom, ne pozabite, da morate imeti s seboj dovolj vode, da mora biti pes med vožnjo v avtomobilu primerno zavarovan in da ga ne smete puščati v razgretem vozilu.

Sicer pa se zadnja leta število psov v Sloveniji povečuje. V Centralnem registru psov, ki ga vodijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bilo leta 2015 pri nas registriranih nekaj več kot 221 tisoč psov. Leto pozneje že skoraj 4 tisoč več. Lani pa je bilo v Sloveniji po uradnih registrih, verjetno jih je neuradno še več, skoraj 300 tisoč psov.

Planinske poti do psov prijazne
Planinska sezona se je začela in predvsem ob koncih tedna v hribih že mrgoli planincev. Številni se v gore odpravijo s psi, ki pa morajo biti vzgojeni, navajeni ljudi in drugih živali. Večina planinskih poti je dostopna štirinožnim prijateljem, v planinske koče pa uradno ne smejo.

Vodnik PZS-ja Žiga Macedoni in njegova bernska planšarka se vsako leto okoli 40-krat povzpneta na hribe in gore, najpogosteje pozimi. S pohodništvom sta se začela ukvarjati postopoma, do danes pa sta med drugim osvojila tudi Kredarico. "Psa moramo v bistvu že od same mladosti, nekje od 4. do 5. meseca starosti privajati na ta gorski svet, da se razvijajo vse njegove mišice in kosti," je pojasnil za Televizijo Slovenija.

"Ko vzamemo psa v hribe, moramo seveda mi zanj vzeti vodo, kakšne priboljške, če gre za daljše ture, tudi hrano. Seveda nepogrešljiv oziroma obvezen je povodec," še dodaja.

Dobra oskrba tudi ob morju
Na štirinožne prijatelje pa niso pozabili niti ob morju in so do turistov, ki prihajajo s psi, vedno bolj prijazni. "Imamo ponudnike, ki se prilagajajo temu ciljnemu segmentu in imajo ponudbo za te goste, medtem ko so tudi ponudniki, ki ne dovolijo vstopa živali," je dejal Igor Novel, direktor turističnega združenja Portorož.

Ponudnikov, ki vidijo v tem novo turistično ponudbo, je vedno več. V Portorožu je tako skoraj ducat hotelov, v katerih so psi dobrodošli, posebej do njih prijazne pa so tudi nekatere plaže: ena je pri Delamarisu, druga je pod Belvederjem, povsod drugje pa se psi lahko kopajo, razen če je izrecno prepovedano.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku Televizije Slovenija.

 • Skrb za aktivne pse v poletnih mesecih
P. B., Sabina Francek Ivović, Klementina Mikolič (TV Slovenija) Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 9

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • djdj 28. junij 2018 ob 19:54
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če bi laho pasji plaži v Izoli sploh lahko rekli tudi plaža za lastnike psov. Je treba skoraj biti aktobat, za premikanje na 10 metrov ovir.
  +6
  -3
 • PikiMiki 28. junij 2018 ob 21:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ali veste, na katerih priljubljenih izletniških točkah v Sloveniji so dobrodošli tudi štirinožni prijatelji?

  Glede na to, da človek nima nikjer mira pred ščeneti, bi rekel da sploh niso nikjer prepovedani.
  +8
  -19
 • Lupo 29. junij 2018 ob 10:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  ni kriv pes ampak lastnik
  +3
  -1
 • skodelicakave 29. junij 2018 ob 10:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vzgojen pes lahko gre skoraj povsod (jasno, da ne tja, kjer je prepovedano), nevzgojeni pa so povsod nadležni. Žal je drugih veliko-veliko več kot prvih.
  +5
  -1
 • MrzlaJuha 29. junij 2018 ob 10:36
  Prijavi neprimerno vsebino
  Dobrodošli niso nikjer, ampak za denar gostinci marsikaj potrpijo.
  +3
  -3
 • to bo to 29. junij 2018 ob 11:15
  Prijavi neprimerno vsebino
  V Nemčiji grejo praktično lahko povsod, Avstriji tudi Italijani ne zaostajajo veliko, drugje pa ne poznam toliko.
  Pri nas je opaziti podobno. Bolj je razvito in na višjem nivoju, prej bo pes dobrodošel. Bolj je zabačeno in zanič, prej bo za psa prepovedano.

  Zanimivo...

  Pa eno vprašanje za pasjemrzneže: Si upate stopiti iz mostičkov pri Zelencih? Ali ste morda celo vi, ki svoje smrdljive dreke in robčke puščate za vsakim grmom? Ogabneži!!
  Tudi za sabo morate pobrati tisto kilo dreka, ki ga tam in na podobnih krajih puščate. Pa da ne pozabim tudi otroških igrišč in podobno.

  Raje vidim vzgojenega psa na otroškem igrišču, kot neolikano drhal vseh starosti.
  +3
  -2
 • Regedit 29. junij 2018 ob 12:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pozabili ste napisat da so gore primerne samo za odgovorne lin izkušene lastnike psov ki vejo kakšne so zmožnosti njihovega psa. Za starejše pse ponavadi to pač ni primerno.da ne bomo potem gledali omaganih in ostarelih psov po hribih ki komaj sopihajo za lastnikom.eni pač nimajo občutka.
  +1
  -1
 • josh k. 29. junij 2018 ob 13:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  Moja psička gre z nami na morje, pač folk malo nerga, ker se vleže na prvo brisačo, ki jo vidi...kaj češ tako je.
  +2
  -3
 • čofotalček 5. julij 2018 ob 14:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  Lastniki psov so na žalost dostikrat neuvidevni do drugih souporabnikov, podobno kot kadilci.
  Sej niso vsi taki, ampak jih je kar nekaj, ki se lepo požvižgajo na prepovedi pa tudi svojih kužkov preprosto nimajo pod nadzorom.
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!