Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Nasveti

Zlati šakal - na meji med lisico in volkom

Trenutno smo v valu prihajanja šakalov v Slovenijo

16. januar 2017 ob 06:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Večina Evropejcev pozna šakale le iz dokumentarnih oddaj o afriških živalih, pa vendar se ena izmed vrst, zlati šakal, že nekaj časa širi po Evropi, tudi po Sloveniji.

"Šakali so v bistvu nove živali v našem prostoru, čeprav so se posamezni osebki pojavljali že prej. Ljudje jih zaradi tega ne poznajo. Na kratko bi pa lahko opisal, da je nekje vmes med lisico in volkom. Se pravi, nekoliko večji je od lisice, manjši od volka, ima krajši rep v primerjavi z lisico, volkom, drugače pa po habitu so precej nekje vmes med lisico in volkom," je v uvodu pojasnil prof. dr. Ivan Kos, predsednik Komisije za upravljanje z divjadjo pri LZS-ju.

Trenutno smo v valu prihajanja
Šakali so v Evropi bivali okrog Črnega morja in v Dalmaciji. Prav iz tega južnega dela Jadrana so se začeli od sredine 20. stoletja širiti po osrednjem delu stare celine. Zavili so tudi na sončno stran Alp. "Trenutno smo prav v tem valu prihajanja. Nekje 10, 15 let opažamo, odkar so stalno naseljeni, se pravi, da v bistvu živijo permanentno, da oblikujejo svoje družine, tudi po tem socialnem načinu življenja so nekje med lisico in volkom. Imajo teritorij, v bistvu živijo družinsko življenje. Ta stalna poselitev z reprodukcijo je znana zadnjih nekaj let v Sloveniji, predvsem na območju Ljubljanskega barja, Cerkniškega jezera, Krasa in na Primorskem," je dejal dr. Kos.

Žival je dovolj močna in sposobna
Šakal je v slovenskem živalskem prostoru nov element v naši favni. "S tega vidika bodo nedvomno neke interakcije z obstoječimi živalmi obstajale. Prehransko je zelo oportunist. Gre za to, da je dobršen del prehrane, če primerjamo rezultate iz različnih delov reala, vezan na mrhovino. Tudi po načinu življenja je precej specializiran, uspešno lovi male sesalce ..." je še povedal dr. Kos in sklenil: "Je pa žival dovolj močna in dovolj sposobna, da lahko upleni kakšno drugo, večjo domačo, avtohtono žival."

Danes v Sloveniji že poteka projekt, katerega namen je pridobitev natančnih podatkov pojavnosti šakala v Sloveniji in vzpostavitev rednega monitoringa nad njimi.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

M. L., Mojca Recek Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!