Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Španjelka Molly - prva psička, ki se bori proti dopingu

Delati bo začela na začetku prihodnjega leta

29. september 2018 ob 09:06
London - MMC RTV SLO, Reuters

V hokejski dvorani na severu Švedske pasji trenerji štiriletno španjelko Molly vneto pripravljajo na službo, ki jo bo začela opravljati na začetku prihodnjega leta – svetu se bo predstavila kot prva "protidopinška psička" na svetu.

Psička Molly se sicer že zdaj lahko pohvali z izjemno izostrenim vohom – za njo je že šest mesecev intenzivnih treningov – njeni trenerji pa so prepričani, da ji bo nekaj mesecev vaje prišlo še kako prav.

Služba, ki jo bo opravljala, namreč zahteva veliko natančnosti – v slačilnicah, koših in celo v čevljih športnikov bo iskala prepovedane snovi in poživila, ki jih uporabljajo nekateri športniki.

"Molly je prvi pes na svetu, ki nam bo pomagal pri iskanju prepovedanih poživil. Treniramo jo enako kot tiste živali, ki iščejo mamila," je za Reuters povedal Mollyjin trener in dopinški nadzornik Michael Sjoo, ob tem pa dodal, da bo Molly s svojim delom prispevala k "višji ravni športnih prireditev in večji poštenosti športnikov," pišejo tuji mediji.

V prihodnosti še več pasjih pomočnikov
Mollyjini trenerji z zadovoljstvom poudarjajo, koliko snovi je psička sposobna izvohati. "Molly zazna najrazličnejše oblike prepovedanih snovi, od tablet, praškov pa vse do tekočih poživil," pravi Sjoo in dodaja, da je veliko ljudi navdušenih nad Mollyjino pomočjo v boju proti dopingu.

Dopinški nadzorniki pričakujejo, da bodo lahko v prihodnosti podobno natrenirali še več psov. "Seveda se je v prvi vrsti še vedno treba zanašati na kontrolo urina in krvi, vendar v današnjem času, kjer so nekateri športniki pri tihotapljenju poživil že zelo zviti, prav pridejo še drugi načini nadzora," še sporočajo iz britanske protidopinške organizacije.

K. Ši. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 5

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!