Zadnja leta smo priča tehnični revoluciji pri tistih sestavnih delih avtomobilov, ki skrbijo, da se lahko vozimo tudi v temnejšem delu dneva. Prihajajo nove in nove tehnologije, ki vozniku omogočajo, da vidi dlje, o njih pa smo se poučili v ljubljanski Helli, ki med drugim izdeluje tudi tehnološko najnaprednejše žaromete.

O slabostih, ki spadajo k močni osvetlitvi, smo se pozanimali na očesni kliniki, hkrati pa preizkusili tudi žaromete, ki z napredno elektroniko odpravljajo marsikatero slabost, o kateri v oddaji govori oftalmologinja.

Dobri žarometi na avtomobilih vse bolj odpravljajo tudi potrebo po dobri cestni razsvetljavi, so pa v društvu Temno nebo vendarle pripomnili tudi kakšno čez velike reklamne televizorje ob cesti. Zaradi varnosti bi morali o njih govoriti vse glasneje.

Tudi v avtomobilskem delu šeste oddaje se vse vrti okoli žarometov - medtem ko pri alfi giulietti predstavljajo izredno pomemben stilski element, so full LED-žarometi v peugeotu 508 zanimivi še bolj s tehničnega vidika. Med drugim tudi samodejno posvetijo z dolgo lučjo, kar je sicer tema tokratne Avtopedie.

In pika na i: predstavljamo vam težko pričakovanega novega volkswagnovega passata, osmega po vrsti, ki se z novo generacijo seli med premijske izdelke, a ohranja vrline dostopnejših modelov.


K ogledu Avtomobilnosti vas vabimo vsak torek ob 20.50 na TV SLO 2 in vsako soboto ob 12.15 na TV SLO 1.

Obiskovalci MMC-ja si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že dve uri pred oddajo, vse prispevke iz oddaje pa bomo med tednom objavili tudi v obliki spletnih prispevkov.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometno-preventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.

Halogenski, ksenonski in LED-žarometi. Najmodernejši LED-žarometi ne zaslepijo nasproti vozečih avtomobilov, prihajajo pa tudi že laserski žarometi. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Obiskali smo ljubljansko Hello, kjer avtomobilsko industrijo oskrbujejo z najmodernejšimi žarometi. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Peugeot 508 - prenova je med drugim prinesla tudi polno LED-osvetlitev. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Volkswagen passat - vtisi s prve vožnje osme generacije avtomobila, ki vsakih 29 sekund zapelje s proizvodnih trakov. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO