Mercedes prek spletne trgovine Mercede me Store omogoča nakup in  aktivacijo funkcij, ki jih niste izbrali ob nakupu avtomobila. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes prek spletne trgovine Mercede me Store omogoča nakup in aktivacijo funkcij, ki jih niste izbrali ob nakupu avtomobila. Foto: Mercedes-Benz

Predstavljajte si, da se s svojim avtomobilom odpravljate na dolgo pot in nimate koristnih pripomočkov, kot so denimo matrični žarometi, ali prilagodljivi tempomat. Morda vam bo takrat žal, da se niste odločili zanje ob nakupu avtomobila, čeprav bi to pomenilo višjo ceno.

To bo morda kmalu preteklost, saj številni proizvajalci uvajajo spletne trgovine, kjer si je mogoče omisliti različne tehnologije in storitve za avtomobile, tudi več mesecev ali let po nakupu. To zdaj ponuja tudi Mercedes za modele razredov A in B ter GLE od letnika 2019 naprej.

Navedene novosti so na voljo v spletni trgovini Mercedes me Store, do katere je mogoče dostopati tudi prek multimedijskega sistem MBUX in omogoča odklep različnih funkcij, kot so digitalni radijski sprejemnik, ali povezljivost s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto, kar pomeni, da lahko le-te dodamo tudi kasneje, čeprav jih nismo naročili ob nakupu avtomobila.

Rabljeni bodo bolj zanimivi
Zanimiv primer je ravno digitalni radio DAB, ki bo moral biti serijsko vgrajen v vseh novih avtomobilih od leta 2020. Na tak način lahko njegov nakup prestavimo in z njim povečamo vrednost avtomobila, preden ga želimo prodati. Tako bodo lahko številni rabljeni avtomobili postali bolj zanimivi, saj jih bodo lahko novi lastniki nadgrajevali z opremo, ki ni bila naročena ob nakupu.

Storitve trgovine Mercedes me so sicer še omejene, saj denimo ne omogočajo nakupa varnostnih pripomočkov (kot je to mogoče pri Audiju), toda kažejo na to, da bodo avtomobili v prihodnje imeli vso potrebno strojno opremo za delovanje najrazličnejših sistemov, prodajalci pa bodo za doplačilo ponujali programsko opremo, ki bo omogočila “odklep” oziroma uporabo vseh njihovih funkcij.